Slavní »slepejši« Krejčíř & spol. u vody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Slavní »slepejši« Krejčíř & spol. u vody

Tomáš Krejčíř
Tomáš Krejčíř (Aha!: Jaroslav BENDA, Dalibor PUCHTA, Martin PEKÁREK)

Kde jinde trávit rozpálený víkend než na koupališti? Chlapi tu mohou koukat po super holkách v bikinách, dámy zase zálibně okukovat svalnatce. Jenže co když máte na nose brýle se skly jako z půllitru a koupat se s nimi nehodláte? To pak bez nich vidíte starou bačkoru. Tentokráte jsme se zaměřili na slavné brejlouny, jejichž tvář krášlí i »lupy« o síle sedmi dioptrií nebo nosí kontaktní čočky. Co asi tak vidí bez brýlí nebo čoček na koupališti?

Takhle vidí bez brejlí!

● Koho si pletli se Štrougalem?
● Kdo balil holky na tlustá skla?

Tomáš Krejčíř (35) - 2,75 dioptrie - herec a moderátor
Nosím kontaktní čočky
Brýle začal nosit těsně před plnoletostí a v současné době má na pravém i levém oku stejně –2,75 dioptrie. „Když člověk vystupuje před lidmi, musí si vybrat, jak chce, aby ho vnímali. Já jsem se rozhodl, že budu vystupovat bez brýlí, tak nosím kontaktní čočky,“ říká. V soukromí ale nosí brýle. Už se mu s nimi podařilo kdeco – utopil je, rozsedl a také mu je dvakrát zničil nejmladší syn.

Jaroslav Uhlíř (60) - 3 dioptrie - skladatel
Mám dvoje lupy
Odmalička si zvykal na přezdívku Brejloun, protože nosí brýle od dvou let. „Začal jsem na dvou dioptriích plus, což jsou zvětšovací skla neboli lupy. Jak šel čas, dioptrie přibývaly, až jsem se kromě jedněch brýlí dopracoval i k druhým na čtení. Vzpomínám také na desetiletou éru zvláštních obrouček »ironických«, kdy byla skla mohutně oblita jakýmsi bakelitem, takže člověk v nich nechtěně vypadal, jako by byl těžce nad věcí,“ líčí skladatel Uhlíř a dodává: „Žiju si se třemi dioptriemi na koukání a šesti na čtení a opakovaně prožívám radost z toho, když oboje najdu.“

Karel Štědrý (69) - 1,9 dioptrie - zpěvák
Pletli si mě se Štrougalem
Pečlivě střižený ježek, nápadné obroučky velkých brýlí a jistá podoba s totalitním pohlavárem Lubomírem Štrougalem, se kterým si ho pletla nejen herečka Květa Fialová. „Jednou při sledování televize si na mě stěžovala manželovi. Doslova mu řekla, že si celou dobu myslela, že ten Štědrý je zpěvák, a on zatím jen kecá. Manžel jí pak musel vysvětlit, že nekouká na mě, ale na Štrougala,“ směje se Karel Štědrý, který nosí brýle od osmnácti let.

Monika Absolonová (29) - 4 dioptrie - zpěvačka
Lidé si myslí, že jsem nevychovaná
Muzikálová hvězda nosí na vystoupení kontaktní čočky a doma brýle. „Mám něco přes 4 dioptrie, takže jsem vlastně takový slepýš,“ říká s nadsázkou. Občas se prý stane, že si vyjde ven bez brýlí i bez čoček, a v takových případech prý nikoho nezdraví. Ne proto, že by byla nafoukaná, ale zkrátka jen nikoho nevidí. „Nejhorší je, když večer usnu v brýlích u televize a pak se probudím a divím se, že je mám zamotané někde ve vlasech,“ směje se.

Jan Nedvěd (59) - 7 dioptrií - písničkář
Oči mi operovali
Brýle nosí od tří let a v současné době se dopracoval na sedm dioptrií. Vzpomíná, jak v jeho případě fungovaly brýle skvěle na holky. „Měl jsem úspěchy, zřejmě ve mně holky díky brýlím viděly řádného a solidního člověka,“ směje se. Díky slabozrakosti měl však i pořádně namále. Při namáhavé práci si odchlípl oční pozadí a skončil v nemocnici. Ještě před operací došlo přímo na sále ke kuriózní situaci. „Byl jsem skoro v kómatu, když mě nějaká sestra mlátila do tváře a žádala autogram. Říkala: pane Nedvěd, podepište se mi, kdybyste náhodou exnul. Z posledních sil jsem její přání vyplnil.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.