Moc nám chybíš, Švejku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Moc nám chybíš, Švejku!

Hrušínský jako nezapomenutelný voják Švejk.
Hrušínský jako nezapomenutelný voják Švejk. (Aha! – Marek Pátek, Petr Novotný, ČTK, ara)

Zítra to bude přesně 15 let od chvíle, kdy nás opustil jeden z nejlepších, neli vůbec nejlepší český herec Rudolf Hrušínský. Během let ztvárnil desítky rolí, které nám zůstaly v paměti a ze kterých jsme leckdy schopni citovat celé pasáže.

15 let od smrti geniálního herce Rudolfa Hrušínského (†73)

Třeba jeho podání Švejka je legendární, a pokud dnes kdokoliv pronese jméno tohoto Haškova hrdiny, vybaví se nám usměvavá tvář Rudolfa Hrušínského. O soukromí tohoto génia se nicméně ví velmi málo, snad jen to, že v jeho šlépějích jdou jeho dva synové: starší Rudolf (62), který právě exceluje v seriálu Ulice, a mladší Jan (53), který je principálem vlastního Divadla Na Jezerce. O tom, jaký byl vlastně Rudolf Hrušínský člověk, mluvili jeho potomci i jeho kamarádi...

Živil se jako taxikář!

Rudolf Hrušínský se celý život angažoval proti totalitnímu režimu, což mu velmi uškodilo v jeho kariéře. Když po roce 1968 připojil svůj podpis pod výzvu Dva tisíce slov, musel přestat učit na DAMU a v pozdějších letech mu bylo kvůli tomu znemožněno hrát ve filmu, televizi a rozhlase. Role, které dostával v Národním divadle, byly za éry normalizace většinou skoupé na hereckou příležitost. „Pro Rudlu to byla těžká doba. Přicházel o role a tím i o peníze, přitom už v té době měl rodinu, kterou musel nějak živit. Ale byl to paličák. Když věděl, že se děje bezpráví, šel proti tomu a nebál se říct svůj názor. I když věděl, že to za to schytá. Pro rodinu by se ale rozdal. Proto se jeden čas živil jako taxikář,“ řekl nám exkluzivně jeden z jeho dlouholetých přátel. V roce 1972 proti němu zneužili jeho vzbouření se proti nelidským podmínkám při natáčení filmu Oáza, který se točil v poušti v Sovětském svazu. „Všichni věděli, že je Rudla geniální herec. Škoda jen, že nejlepší roky svého života musel žít v totalitním režimu. Určitě by jinak ztvárnil podstatně více rolí a česká filmografie by díky němu byla o dost bohatší,“ dodal.

Kliknutím zvětšete

Politika ho připravila o zdraví!

Když přišel listopad 1989, Rudolf Hrušínský zažil neskutečnou radost! Jeho sen se konečně naplnil! Velice se pro pád režimu angažoval. A dokonce následně potom vstoupil do politiky. V letech 1990 byl zvolen za Občanské fórum do tehdejšího Federálního shromáždění, kde působil dva roky. „Rudla chtěl pomoci dobré věci, proto se nechal zapsat na kandidátku, ale chtěl, aby ho napsali až někam dozadu, na nevolitelné místo. A představte si, že dostal tolik hlasů, že už z toho nemohl vycouvat. Snažil se lidi nezklamat a politice obětoval de facto celý svůj čas. Kvůli tomu se ovšem zhoršilo už tak jeho podlomené zdraví. Byly to nejhorší roky jeho života,“ povzdechl si přítel Rudolfa Hrušínského. „Krátce na to onemocněl a byl ze všeho hodně znechucený. Nic ho nebavilo, všechno ho nudilo. Nechtěl už ani nikam moc chodit. Byl už jen se svou rodinou,“ zavzpomínal Hrušínského dlouholetý kamarád.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Co jste o Rudolfu Hrušínském asi nevěděli?
  • Postavil chatu na místě, kde se políbil se svou manželkou.
  • Narodil se mamince v divadle za oponou.
  • Otec Rudolfa Hrušínského se jmenoval Rudolf Böhm. Když trhal v cizí zahradě hrušky, tak mu kolegové z divadla na dveře šatny napsali Dramatický umělec Rudolf Hruškovský. Böhm si zrovna v té době hledal vhodný pseudonym, a tak si z toho po menší úpravě vytvořil příjmení Hrušínský.
  • V anketě Největší Čech obsadil 67. místo.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Takhle na něj vzpomínají jeho synové

Kliknutím zvětšeteRudolf Hrušínský (62)
Starší syn po Rudolfu Hrušínském podělil nejen jméno, ale i vzhled, gesta, grimasy, mluvu a záliby... Také on je vášnivý rybář. „Podobnosti mezi námi skutečně jsou,“ přiznává Rudolf Hrušínský prostřední, který si se svým tátou zahrál nejen ve filmu, ale i v divadle. „Se synem a tátou jsme v divadle společně hráli ve hře Obsluhoval jsem anglického krále. Obsadili nás tři do role Jana Dítěte. Rudlu jako nejmladšího, mě na střední věk a tátu na závěr. Měl jsem nervy, aby Rudla nevypadl z textu a tátovi se neudělalo blbě,“ zavzpomínal Rudolf.

Kliknutím zvětšeteJan Hrušínský (53)
Kvůli tatínkovým postojům v roce 1968 nesměl dva roky nikde hrát ani být viděn. „Komunisti tátu nutili, aby odvolal svůj podpis pod peticí Dva tisíce slov. Neudělal to ani tehdy, když mu vyhrožovali, že za něj budou trpět jeho děti. A tak jsem si pár let nezahrál. Začalo to tak, že mi první natáčecí den jednoho filmu podstrčili papírek, ve kterém se zříkám svého otce. Odmítl jsem to podepsat, a byl konec,“ svěřil se Jan Hrušínský, který je nejen hercem, ale i principálem svého vlastního Divadla Na Jezerce. „To byl vždycky tátův sen,“ dodal Jan Hrušínský.

Kliknutím zvětšeteVnuka sláva nelákala - Rudolf Hrušínský nejmladší (38)
Nejmladší z rodu Hrušínských kvůli slavnému jménu s herectvím praštil. Neunesl časté srovnávání se svými slavnými předky. Přitom měl našlápnuto na hvězdnou kariéru, když jako teeneger ztvárnil hlavní roli v úspěšném filmu Discopříběh. „Kvůli Discopříběhu jsem se vykašlal na školu. Říkal jsem si, že ji jako zkušený herec už nepotřebuji. Raději jsem vzal stálé angažmá v Činoherním klubu, kde jsem hrál po boku otce a dědy. Je pravda, že žádný z nich nebyl nadšený z toho, že mám de facto jenom základku, ale byli rádi, že po tom úspěchu vůbec funguji,“ svěřil se Hrušínský, který už se herectví nevěnuje.

Nejznámější hlášky Rudolfa Hrušínského
  • Nezapomenutelný doktor Skružný v komedii Vesničko má středisková:
    „Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš...“
  • Rozmarné léto:
    „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný.“
  • Dařbuján a Pandrhola:
    „Já chci maso, já chci maso!“
  • Ředitel v komedii Obecná škola:
    „Kdo chce vidět idiota, nechť přijde do ředitelny.“
  • Dobrý voják Švejk:
    „Poslušně hlásím, že jsem opět zde.“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.