Miroslav Moravec (†70) podlehl rakovině: Zabila ho chemoterapie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miroslav Moravec (†70) podlehl rakovině: Zabila ho chemoterapie!

 (Aha! – Marek Pátek, David Kundrát)

PRAHA – Král českého dabingu je mrtev! Miroslav Moravec (†70), který se poslední měsíce rval se zákeřnou rakovinou plic, zemřel v neděli krátce po páté hodině ranní. Před čtrnácti dny sice začal i přes špatný zdravotní stav podstupovat chemoterapie, které ale.


65 dní se rval, ale pak...
Bolesti, horečky, spánek...

PRAHA – Král českého dabingu je mrtev! Miroslav Moravec (†70), který se poslední měsíce rval se zákeřnou rakovinou plic, zemřel v neděli krátce po páté hodině ranní. Před čtrnácti dny sice začal i přes špatný zdravotní stav podstupovat chemoterapie, které ale jeho organismus oslabily natolik, že další boj se zákeřnou nemocí nezvládl. Chemoterapií stihl podstoupit jen devět. „Poslední tři dny se mu zvýšily teploty a jeho šance se minimalizovala,“ potvrdil deníku Aha! Moravcovu smrt jeho synovec Jaroslav Novotný. „Zemřel ve spánku, netrpěl,“ dodává k tomu mluvčí nemocnice v pražském Motole Eva Jurinová s tím, že bolesti herci tlumili medikamenty.

Kliknutím zvětšetePoslední hodiny muže, který propůjčil hlas Fantomasovi či komisaři Moulinovi, se nesly ve znamení kolísavé naděje a smutného vystřízlivění. „Po celou dobu jeho hospitalizace se u něj střídala rodina a přátelé, když na tom byl dobře, tak s nimi komunikoval, ale pak náhle upadl do několikahodinového bezvědomí a spánku. I když byl vyčerpaný, cítil u sebe jejich přítomnost, a to mu dodávalo sílu bojovat. Střídavě přicházely i bolesti, které se lékaři snažili tlumit léky,“ říká Jurinová. Stejně jako naděje se měnily i pokoje, na kterých ležel. Pobyl si na pneumologické (plicní) klinice, jednotce intenzivní péče i neurologickém oddělení. Rodina se však stále snažila herce povzbuzovat, zejména jeho sestry, které dělaly, co mu na očích viděly. I když na tom byl špatně a sotva vládl rukou, nechal se jejich domácími játry na cibulce nebo svíčkovou alespoň nakrmit. „Máma u něj byla naposledy v sobotu odpoledne,“ přiznává Novotný.

Moravcův tragicky špatný stav cév srdce a plic nedávno zkomplikovalo i rozsáhlé nádorové onemocnění, které lékaři objevili na plicích. Přestože od začátku neviděli situaci příliš nadějně, rozhodli se před několika dny pro chemoterapie, které mohly Moravcův život prodloužit. Nakonec jich bylo jen devět, poslední čtyři dny před hercovou smrtí. „Nenesl to dobře. Hodně zhubl a sešel. Přesto byl optimistou a žertoval s námi o druhém břehu. Jenže když ho naposledy viděl pan profesor Pafko, který ho léčil, musel konstatovat, že nemoc je velmi pokročilá a operace nádoru už by neměla význam,“ dodává další zdroj z nemocnice. „Mirkovu smrt potvrzuji s velkými rozpaky a smutkem, nejednalo se o cizího člověka, ale mého kamaráda. Jako mluvčí nemocnice, v níž se léčil, pro mě bylo psychicky velmi náročné poskytovat o něm médiím každodenní informace, které nebyly příznivé,“ končí smutnou povinnost Jurinová.

Více čtěte zde!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.