Miroslav Moravec (70) - Zachrání ho chemoterapie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Miroslav Moravec (70) - Zachrání ho chemoterapie?

Miroslav Moravec dnes začíná léčbu chemoterapií.
Miroslav Moravec dnes začíná léčbu chemoterapií. (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Miroslav Moravec (70). Nestor a bard českého dabingu. Málokdy přijde na schůzku s přáteli včas, občas ji vypustí úplně. Ke svému zdraví až doposud přistupoval velmi lajdácky, žil život bohéma a bonvivána. Jenže teď, když mu teče do bot, se rozhodl, že se mu na světě setsakra líbí. Že ještě nevypil posledního panáka.

Miroslav Moravec (70). Nestor a bard českého dabingu. Málokdy přijde na schůzku s přáteli včas, občas ji vypustí úplně. Ke svému zdraví až doposud přistupoval velmi lajdácky, žil život bohéma a bonvivána. Jenže teď, když mu teče do bot, se rozhodl, že se mu na světě setsakra líbí. Že ještě nevypil posledního panáka.

O svůj život se pere tak, že lékaři nevycházejí z údivu. Nad jiným by už zlomili hůl. Jenže Moravec »zabral« a lékaři mohou zkusit na jeho tělo lék, který »zatopil« i silnějším pacientům. S rakovinou plic se už dnes pokusí zatočit první chemoterapií!

Jenže nejčastějšími nežádoucími účinky chemoterapie jsou třeba nevolnost, vypadávání vlasů a únava. „Cytostatika nedokážou rozpoznat nádorovou buňku od normální. Důsledkem jsou pak nežádoucí účinky. Mezi nejčastěji zasažené normální buňky patří krvinky, buňky ve sliznicích zažívacího traktu či v reprodukčních orgánech. Protinádorové léky mohou poškozovat i buňky srdce, ledvin, močového měchýře, plic a nervového systému,“ uvádí onkolog profesor Jiří Vorlíček.

Má tohle už tak zesláblý Moravec zapotřebí? Vždyť větší šance na poražení rakoviny by podle odborníků byla při chirurgickém odstranění nádoru! „Operace by momentálně byla stále ještě příliš riziková, proto lékaři přistoupili k chemoterapiím, které jsou pro tělo pana Moravce v tuto chvíli paradoxně šetrnější,“ prozradil deníku Aha! zdroj z nemocnice v Motole. „Obvykle se jimi nepodaří dosáhnout úplného vyléčení, ale lze dosáhnout prodloužení života a zlepšení jeho kvality, aby nemoc pacienta výrazně nezatěžovala,“ dodává náš zdroj. S tím, jak urputně Moravec s nemocí bojuje, je však operace stále reálná a jde jen o čas, který by mu právě chemoterapie mohla poskytnout. Moravec se s nemocí rve od začátku letošního roku v pražské FN Motol. „Zatím mohu říci jen to, že byl z jednotky intenzivní péče přeložen na standardní oddělení,“ potvrdila včera deníku Aha! zlepšení Moravcova stavu mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.