O momentu, kdy se jí zhroutil svět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

O momentu, kdy se jí zhroutil svět

Žaneta s legendárními formeláky.
Žaneta s legendárními formeláky. (Aha! – Martin Pekárek, Marek Pátek, ara)

Osvald a Lucie »postrach ulice«: Životní úskalí dvou slavných dětských hvězd Michaela Hofbauera a Žanety Fuchsové

Žanetu Fuchsovou znají všichni jako temperamentní dětskou hvězdičku z filmů Lucie, postrach ulice, Chobotnice z druhého patra a mnoha dalších. Vedle života plného kamer, líčidel a světel si ale prožila také životní zklamání, ze kterého se dodnes nemůže vzpamatovat, jak píše Simona Oktábcová ve své knize »Dětství před kamerou«.

„Bylo to 33 rolí, v nichž jsem hrála,“ spočítala si Žaneta přesně, kolik filmových životů si za svoji hvězdnou dráhu prožila od té chvíle, co ji Tomáš Tintěra, pomocný režisér Oty Kovala, pro pohádku Kočičí princ, objevil.

V té době bylo Žanetě šest let a čekala ji hvězdná dráha. Následovaly filmy jako Lucie postrach ulice, kde si zahrála právě po boku Michaela Hofbauera pokračování Lucie s názvem ...a zase ta Lucie, Chobotnice z druhého patra, Vlak dětství a naděje a mnoho dalších. Na konci vzrušujícího dětství jí však místo cesty do pohádky a velké kariéry čekal šok, ze kterého se dodnes nevzpamatovala.

„Vůbec jsem to nečekala, nic jiného jsem odmalička nedělala, a že budu studovat herectví, byla pro všechny, kteří mě znali, samozřejmost,“ vypráví Žaneta v knize. Jenže přes všechna očekávání ji na konzervatoř odmítli vzít. Tím se dětské hvězdě na vrcholu zhroutil svět. „Nikdo nečekal, že mě nevezmou, na zkouškách mě znali, věděli, kdo jsem,“ říká a popisuje moment, na který nikdy nezapomene. „Přišla jsem domů, máma brečela. Já si to přečetla a začala jsem taky brečet. V tu chvíli pro mě všechno skončilo. Bylo mi jedno, co bude.“

Aby měla Žaneta dokončené střední vzdělání, šla na ekonomku, kde jí rozhodně nevycházeli vstříc, a tak musela další nabídky filmařů odmítat. Jak se říká, sejde z očí, sejde z mysli. Nejinak tomu bylo i u Žanety. Časem se totiž režiséři přestali s nabídkami ozývat a to znamenalo pro Žanetinu kariéru před kamerou definitivní konec.

Poté, co dostudovala ekonomickou školu, dělala mnoho profesí. Stále jí to však táhlo k filmu. Štěstí se na Žanetu usmálo, když dostala nabídku hrát malou epizodní roličku v seriálu o komisaři Maigretovi, který se v Česku točil. Tam se odstartovala další etapa jejího života, začala pracovat v castingové agentuře jako manažerka. Následovala produkce seriálu Rodinná pouta a místo asistentky režie. Příležitost na sebe nenechala dlouho čekat a byla jí svěřena role sekretářky Reginy Králové. Malá, ale významná role – postřelila v seriálu hlavní hrdinku Andreu Rubešovou.

Dnes je Žaneta Fuchsová pomocnou režisérkou v »nekonečném« seriálu Ulice. „Práce před kamerou i za kamerou je zkrátka droga. Jsem ráda, že se mohu podílet na televizní výrobě. Ten adrenalin a radost z natáčení se totiž nedá zapomenout ani po letech,“ uzavírá své vyprávění v knize Fuchsová.

Žaneta Fuchsová

Žaneta Fuchsová (Tomášková) se narodila 31. července 1972 v Praze. Je matkou dětí Michaely (12) a Radka (3). Vystudovala střední ekonomickou školu, nyní působí jako pomocná režisérka v »nekonečném« seriálu televize Nova Ulice. Celkem hrála ve 33 rolích, z nichž nejvýznamnější jsou Kočičí princ, Počítání oveček, Kaňka do pohádky, Lucie postrach ulice, Bambinot, Vlak dětství a naděje nebo Chobotnice z druhého patra.

Jak vzpomíná na natáčení...
  • Lucie, postrach ulice
    „Měl mě po zemi táhnout pes. Táhli samozřejmě lidi, kteří byli za kamerou. Nějak to nevypočítali a já narazila hlavou do stromu. Poprvé v životě jsem viděla hvězdičky.“
    „Milovala jsem jako tatínka Jaromíra Hanzlíka. Vždycky mě škádlil a hrál si se mnou.“
  • Chobotničky
    „Pavla Zedníčka a Dášu Veškrnovou jsem oslovovala mami a tati ještě pár let po natáčení.“
  • Kaňka do pohádky
    „Musela jsem skákat do čerstvého betonu. Strašně jsem se bála, že tam zatvrdnu. Schovala jsem se do jednoho auta a nechtěla vylézt.“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.