Gott u Zdi nářků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Gott u Zdi nářků

Karel Gott sklidil v Tel Avivu ohromné ovace, koncert byl beznadějně vyprodán.
Karel Gott sklidil v Tel Avivu ohromné ovace, koncert byl beznadějně vyprodán. (Dalibor Puchta)

PRAHA/TEL AVIV – Zpěvák Karel Gott (68), který ve čtvrtek večer roztančil celý Yafo Music Center v izraelském Tel Avivu, kde zazpíval poprvé v kariéře, si po koncertě udělal čas a vypravil se na místa, která si chtěl v Izraeli vždycky prohlédnout.

Zpěvák Karel Gott (68), který ve čtvrtek večer roztančil celý Yafo Music Center v izraelském Tel Avivu, kde zazpíval poprvé v kariéře, si po koncertě udělal čas a vypravil se na místa, která si chtěl v Izraeli vždycky prohlédnout. „Odjakživa jsem se chtěl podívat do Betléma a k jeruzalémské Zdi nářků,“ sdělil exkluzivně deníku Aha! Karel Gott, který nyní po Izraeli cestuje s manželem Dády Patrasové Felixem Slováčkem (65) a promotérem turné Petrem Vítkem.

„Přes svůj název je Zeď nářků docela pohodové a prosluněné místo, kde se nijak hromadně nebrečí, ani tam nutně hned nemusíte potkat ortodoxní Židy bušící hlavou o kámen, jak to známe z televizních zpráv,“ dodal Gott, který před vstupem k posvátné zdi musel projít důkladnou bezpečnostní prohlídkou. „Ale oni i ortodoxní Židé, které ještě ostraha nezná, musejí tu prohlídku absolvovat. Ženy a muži se modlí odděleně a nezbytnou papírovou jarmulku vám půjčí u stolečku. Ihned se tam na mě vrhl jakýsi rabín, který mi požehnal, popřál »good wife« („hodnou ženu“) a vybral 10 šekelů (zhruba 45 Kč) »na synagogu«. Moje biblické křestní jméno tady má asi dobrý zvuk,“ smál se do telefonu Slavík, který si do Izraele zajel i pro další svoji slabost. A tou jsou židovské anekdoty. „Doufám, že se mi podaří přivézt domů nějaké nové, které bych mohl vypravovat přátelům,“ dodal Gott.

A čtvrteční koncert? „Podle mě se povedl, ale na to se spíš musíte zeptat těch, co tam byli,“ řekl jako vždy skromný Gott. To Felix Slováček chválou nešetři: „Ten koncert byl bomba! Skandovaný potlesk, šest přídavků a ovace vestoje!“ Karel Gott zpíval česky, ale i slovensky, německy, anglicky, rusky a italsky, protože na koncert v Tel Avivu přišli nejen krajané, ale sjeli se sem jeho fanoušci z nejrůznějších koutů světa.

Příští čtvrtek přelétne Gott z Izraele do Moskvy, kam si ho pozval spolu s Felixem Slováčkem armádní soubor Alexandrovci na oslavy 80 let své existence. Karel s Felixem jsou jedinými zahraničními hosty, kteří se slavnostního galakoncertu zúčastní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.