Dalibor Janda: Zahrada je moje království! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dalibor Janda: Zahrada je moje království!

Dalibor Janda proměnil svou zahradu doslova v ráj.
Dalibor Janda proměnil svou zahradu doslova v ráj.

Trojnásobný Zlatý slavík Dalibor Janda (55) je zahradník a domácí kutil v jednom! Zahrada před jeho domem na okraji Prahy připomíná sedm divů světa – jezírka, sochy, spousta různých dřevin, a nechybí ani pyramida!


„Skoro všechno jsem udělal sám svýma rukama. Je to báječný relax,“ přiznal nám se smíchem »zahradník« Janda, který prodal přes 2,2 milionu desek.

Místo zpívání maká na zahradě

Kliknutím zvětšeteDalibor Janda bydlí na severovýchodě Prahy, daleko od betonových monster proseckého sídliště, v rodinném domku s rozlehlou zahradou. Kliknutím zvětšeteHned za kamennou zdí, která pozemek obklopuje ze všech stran, se tyčí mohutný kostel, jenž však již svému účelu dávno neslouží, byl totiž odsvěcen. „V zimě se už nemůžu dočkat jara, kdy vyrazím na zahradu a začnu ji probouzet k životu,“ usmívá se Dalibor Janda, který si všechny práce dělá na zahradě sám. „V létě mě to sice trošku přestane bavit, a když mám hodně vystupování, tak přestanu stíhat. To mi občas přijde vytrhat plevel jedna paní, ale zbytek je na mně,“ dodává Dalibor.

Cheopsova pyramida a Karel IV.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteZpěvákova zahrada se pyšní nejen několika jezírky, ve kterých plavou desítky červených rybiček, ale i umělou žábou a několika kachničkami. A taky je v ní spousta kytek, ozdobných trav, keříků a dřevin, mezi kterými trůní i trpaslík, krtek, jezevčík a několik soch. „Nejcennější je socha Karla IV., originál je v lapidáriu a mimo něj existují jen tři kopie,“ přiznává Dalibor. A hned vedle našeho legendárního panovníka si lebedí, zmenšená jedna ku stu, Cheopsova pyramida. Kliknutím zvětšete„Je 165 cm vysoká a má 220 x 220 cm.
Sestavil jsem ji sám, bez deseti kousků je ze dvou tisíc kvádrů,“ chválí se zručný Dalibor, v jehož zahradě nechybí ani spousta kamenů, které si vozí nejen z naší republiky, ale i ze světa.

Co má taky Dalibor Janda v zahradě

Sochy:
> Císař Ferdinand I. Habsburský
> Rudolf Habsburský
> Císař Karel IV.
Kliknutím zvětšete> Prezident Edvard Beneš
> Velký lev, který se jde napít k jezírku
> »Ptačí muž«, kopie sochy z Velikonočního ostrova
> Orel s roztaženými křídly usedající na pařez před domem

A další dekorace:
> Veliká amfora, převážně na suché květiny a větve
> Dvě houpačky, každá v jiné části zahrady
> Umělý potok zakončený tůňkou
Kliknutím zvětšete> Velké množství balvanů a kamenů, které pocházejí z různých nalezišť, největší z nich má jméno Napoleon
> Altánek
> Sluneční hodiny
> Umělý jezevčík
> Meteorologická stanice
> Vozíček osázený květinami, který hlídá parta trpaslíků
> Malá bažinka s vodotryskem a umělým žabincem
> Zmenšenina Cheopsovy pyramidy


Autor: (gra, nek)
Foto Aha! – Václav Nekvapil

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.