14 let po údajném únosu vrahem Třískou... Nadiktoval Ivetě udání Štaidl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

14 let po údajném únosu vrahem Třískou... Nadiktoval Ivetě udání Štaidl?

Kausa udajného únosu a znásilnění Romanem Třískou před lety plnila titulní stránky novin a časopisů.
Kausa udajného únosu a znásilnění Romanem Třískou před lety plnila titulní stránky novin a časopisů. (: Miloš Schmiedberger, Foto Aha! – Marek Pátek, repro kniha Odhalená pravda)

Po více než čtrnácti letech od vypuknutí kauzy údajného únosu Ivety Bartošové (42) otcovrahem Romanem Třískou (39) vycházejí najevo další šokující fakta. Podle knihy Odhalená pravda, která je již na pultech knihkupců, to totiž vypadá, že protokol o tom, co má Iveta na policii vypovídat, psal sám Ladislav Štaidl (62)!

Příběh jako z akčního filmu

Kauza, která dlouhé měsíce zaměstnávala nejen vyšetřovatele a soudy, ale hlavně bulvární média, jako by vypadla z pera fantasmagorického spisovatele amerického thrilleru. Slavná zpěvačka měla být unesena, omámena, znásilňována a jako bonus měly být do příběhu zapleteny nejen státní zpravodajské služby, ale i tajní agenti, ultrazvukové zbraně, infračervené zaměřovače, trápení, slzy, pistole a mrtvoly. Ačkoliv soud došel po dlouhých měsících k závěru, že se celý příběh nestal, neautorizovaný životopis zpěvačky Ivety Bartošové přináší odpověď, jak nejpravděpodobněji vznikl.

Za vším prý stál Štaidl

Iveta totiž nebyla tím, kdo si celý komplikovaný a jen stěží uvěřitelný příběh vymyslel. „Celou pohádku oznámil prvotně policii Štaidl, nikoliv ona. Iveta byla najednou postavena do své vymyšlené role oběti únosu a setrvala na svém, zaplétala se a rozjelo se vyšetřování. Neúplné informace pronikly do tisku a na světě byl pořádný skandál,“ tvrdí v Ivetině neautorizovaném životopisu Roman Tříska. Iveta tedy pouze do protokolu zopakovala to, co jí vlastní rukou předepsal její tehdejší přítel Ladislav Štaidl? V knize Odhalená pravda se nacházejí doslovné přepisy toho, co hudební skladatel zpěvačce psal v jednotlivých bodech, aby na policii vypověděla. Je zřejmé, že i Iveta Bartošová měla s pochopením příběhu nemalé problémy, body si totiž vlastní rukou přepsala a text se učila nazpaměť, stejně jako text písničky. A tuto »písničku« pak »zazpívala« policistům při výslechu do protokolu...

Ukázka přepisu z poznámek Ladislava Štaidla

  1. 27. 5. 94 první kontakt opraváře z Telecomu, na špatnou funkčnost tel. přístroje – přítomna I. B., R Tříska a Z. Šustová
  2. O týden později opět I. B., R. Tříska a Z. Šustová kontrola telefonu (nečitelné) R Třísky. (nečitelné) odposlouchávací zařízení ve vypínači světla.
  3. 5. 5. schůzka I.B. s R. Třískou před domem v autě, oznamuje, že R. T. zjistil, že odposlech z bytu vede do kanceláře L. Štaidla, a že toto nechal namontovat L. Š.. Pan R.T. zajistil (škrtnuto) člověka, který pro L. Š. toto zařízení montoval a přehrával jeho přiznání I. B. (nečitelné (škrtáno))
  4. 7. 5. pan R. T. opět navštívil I. B, že zjistil, že v (nečitelné) je instalováno nové odposlouchávání, které objevil pod tělesem ústředního topení.
  5. Cca 10. 3. p R. T. oznámil I. B, že je organizována akce ze strany L. Š. na její fyzickou likvidaci. Dále oznámil I. B. že (nečitelné) BIS v úřadu, který má ze (nečitelné) na náklady státu chránit významné osobnosti před podobnými útoky, likvidovat je a posléze (nečitelné) tak, aby se veřejnost nic nedozvěděla
  6. cca 14. 5. oznámil R. T. I. B., že termín její likvidace se blíží, a že nesmí vycházet z domu, naopak, že on musí být v jejím bytě jako ochrana. V bytě instaloval různá technická zařízení, která měla chránit I. B. (komunikační zařízení se svými spolupracovníky, zařízení na odposlech míst, kde atentátníci měli být soustředěni a zařízení – desky, které měli znemožnit její zaměření (nečitelné)).

Kliknutím zvětšete

Tohle si z něj přepsala Iveta Bartošová

27. 5. 94 přivedla sousedka pí. Šustová (p. Tří (přeškrtnuto)) opraváře z Telecomu, který se představil jako Tříska. Důvod návštěvy uvedl, není něco v pořádku s mým telefonem č. 294995. Přeměřil vedení a odešel. Zhruba za týden opět s pí Šustovou přišel tentýž opravář, že pravděpodobně je telefon odposloucháván a uvedl, že v bytě asi není něco v pořádku, tzn. že odposlouchávaný telefon může být napojen na odposlouchávací zařízení, které vzápětí objevil v elektrickém vypínači světla mého pokoje. Pí Šustová komentovala tuto skutečnost slovy, že v tom má prsty určitě L. Štaidl. Opravář Tříska mi sdělil, že bude zjišťovat původ tohoto zařízení a kdo ho sem umístil.

Nejpravděpodobněji 5. 5. 94 se pan Tříska telefonicky ohlásil, že má pro mne důležité zprávy. Po té jsme se sešli před domem v mém autě, kde (mi (přeškrtnuto)) pan Tříska oznámil, že zjistil, že odposlouchávací zařízení do mého bytu s příjmem tohoto odposlechu v kanceláři v přízemí nechal zamontovat p. Štaidl člověkem, kterého se p. Třískovi podařilo identifikovat a přiměl k výpovědi o této skutečnosti; a jako doklad mi pustil kazetu na které se tento člověk k celé věci přiznává. Po té mě upozornil, že je pravděpodobné, že v mém bytě bylo umístěno nové odposlouchávací zařízení, po té co odstranil první. Buď ještě týž den, nebo nejpozději druhý den přišel do mého bytu a našel druhé odposlouchávací zařízení umístěné pod topným tělesem; tvrdil, že se jedná o vysoce kvalitní zařízení, které opět odnesl. Zhruba 10. 5. 94 mě pan Tříska opět pozval na schůzku před domem, kde mi oznámil, že v pondělí 9. 5. večer, kdy jsem měla koncertní vystoupení, nechal hlídat dům, a že v mé nepřítomnosti se v mém bytě rozsvítilo světlo a ptal se, jestli je možné, že se tak dělo s mým vědomím. Oznámila jsem mu, že možné to není, neboť můj partner, který jediný měl klíče od mého bytu, byl od pondělí v USA. Přibližně ve stejné době mi oznámil, že se chystá útok na můj život. Na můj dotaz kdo vlastně a proč to dělá, mi sdělil, že je příslušníkem státní tajné organizace (BIS), a má za úkol bezplatně na státní náklady chránit ohrožené osoby, a případné ohrožení likvidovat a kamuflovat tak, aby nevznikl skandál a panika mezi lidmi. O pár dní později mi osobně sdělil, že zjistil, že byl p. Štaidlem najmut tým profesionálních lidí, kteří mají moji osobu fyzicky likvidovat. Doporučil mi, že v zájmu mé bezpečnosti nesmím vycházet ven a naopak, že on mě bude 14. a 15. 5. hlídat v mém bytě, kde umístil mně neznámá zařízení (desky), které měly znemožnit mé zaměření odstřelovačem. (škrtáno – nečitelné) Dále v bytě umístil přijímací (zařízení (škrtáno)) a vysílací zařízení, kterým komunikoval s mně neznámým týmem lidí. Dále umístil zařízení, kterým odposlouchával údajné atentátníky, z čehož jsem vyrozuměla, že dostali příkaz ze zahraničí realizovat moji likvidaci a neustále se domlouvali v různých heslech a kódech.

A tohle nakonec vypověděla do protokolu na policii

Den 27. dubna 1994 jsem trávila společně s Ladislavem Štaidlem, který z mého bytu nacházejícího se ve 3. patře odešel kolem 20.00 hodin a v bytě jsem zůstala sama. Kolem 20.30 hodin zazvonil u bytu zvonek, nešla jsem hned otevřít, protože jsem byla rozrušená z předchozí drobné neshody s Ladislavem Štaidlem. Abych věc vysvětlila uvádím, mám sedmiletý vztah s Ladislavem Štaidlem. Jedná se o silný citový vztah z mé a určitě i z jeho strany. Náš vztah je negativné poznamenán tím, že je Láďa ženatý, z manželství má tři děti. Slíbil mi, že jakmile jeho nejmladšímu dítěti bude 15 let, že se rozvede a uzavře se mnou manželství. V klidných situacích jsem naši věc brala rozumě, snažila jsem se s tím vyrovnat, avšak přicházely chvíle, kdy jsem upadala do beznaděje a byla jsem z toho zoufalá. V poslední době jsem to častěji viděla jako neřešitelnou situaci. Výše uvedený den jsem byla psychicky rozrušena, neboť předmět mého hovoru s Láďou souvisel s naším vztahem. Láďu jsem svými řečmi vytočila, on zřejmě nepředpokládal, že budu schopna něco rozumě řešit a proto raději odešel. Já jsem se rozbrečela a v tom zazvonil zvonek. Otevřela jsem vchodové dveře u bytu a za nimi stála pí. ŠUSTOVÁ s mužem kolem třiceti let. Jedná se o sousedku z protějšího domu, kterou jsem znala delší dobu a důvěřovala jsem jí. Zdena Šustová mi toho člověka představila jako pracovníka TELECOMU, ukázal mi dokonce firemní vizitku s tím, že u ní kontroloval telefonní přístroj, na kterém zjistil jakýsi pokles napětí a že stejnou kontrolu chce provést i u mě. Tento muž měl u sebe v kufříku zkoušecí aparát. Pí. Šustová po celou dobu byla v bytě. Ten muž dále kontroloval zástrčku od telefonu a na přístroji zjistil, že vše je v pořádku a že předem zjištěné poklesy napětí mohly být způsobené tím, že došlo k nějakému omylu. Přislíbil, že vedení však budou kontrolovat dál. Sama jsem se zajímala o případné důvody poklesu napětí a bylo mi vysvětleno, že k tomu může dojít kupříkladu když si někdo instaluje na jednu účastnickou stanici dva aparáty. Na můj dotaz mi odpověděl, že z Telecomu do bytů dochází ve večerních hodinách, aby zastihli telefonní účastníky doma. Tento muž se choval zcela normálním způsobem nijak se nevemlouval ani nevnucoval.

Jaký je váš názor na kauzu Ivetina »únosu« Romanem Třískou?

Kliknutím zvětšete„Filuta, který jí chtěl pomoct odpoutat se od Ládi.“
Áňa Štaidlová (exmanželka Ladislava Štaidla)

„Když ta aféra propukla, striktně jsem odmítala komunikovat s novináři, protože mi to tak přišlo správné. S odstupem času si myslím, že to bylo trošku jinak, než to bylo interpretováno. Mám totiž povědomost o určitých detailech, které nebyly nikdy zveřejněny a souvisí s lidmi, kteří dnes mají velkou moc. Tyhle detaily se nedají ani dnes ventilovat. Iveta měla zkrátka smůlu v tom, že narazila na špatného člověka. A je v tom něco, co ani novináři nevědí, ale já ano... Každopádně měla Iveta smůlu a byl z toho obrovský průšvih, který znamenal určitý zlom v jejím životě, a od té doby to s ní šlo z kopce.“
Ludmila Štinglová (Ivetina tehdejší dvorní vizážistka, kadeřnice a letitá důvěrnice)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.