Český lev 2024: Nejvíc nominací obdržel film Bratři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Český lev 2024: Nejvíc nominací obdržel film Bratři

Bratři: Film vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce.
Bratři: Film vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. (CinemArt)

Pracovali na něm přes deset let a ani tak nebylo jisté, že film vůbec vznikne. Natáčení se dvakrát odložilo, hlavní hrdinové ztvárňující bratry Mašínovy opakovaně procházeli náročnou fyzickou přípravou. Film měl nakonec premiéru až loni v říjnu, ale posbíral nejvíc nominací na Českého lva, neuvěřitelných patnáct! „Někdy mám pocit, že cokoliv je spojeno se jménem Mašín, jde cestou dvojnásobně trnitou,“ posteskl si režisér filmu Tomáš Mašín v době, kdy na film obtížně sháněl peníze.

Jde o dobovku, takže náklady stoupají. Musí se najít a upravit lokace, ušít kostýmy včetně věrných replik uniforem, sehnat dobové zbraně… Není to levná záležitost. O tom, kdo bude hrát Josefa Mašína, měl režisér hned jasno – Oskar Hes. „Je to výborný herec, dobová tvář, fešák, to ostatně byli oba bratři Mašínové taky. Hledal jsem, kdo by mohl hrát staršího z bratrů, herce s dobrou fyzickou kondicí, volba jednoznačně padla na Honzu Nedbala. Charismatický, má v sobě tajemství, má s Oskarem podobný nos, ústa, výrazné obočí. Ladí k sobě,“ vysvětlil režisér. Zjevně se trefil, na hereckého Lva získali nominaci oba dva.

CVIČENÍ NA ETAPY

Jakmile dostali role, hned na sobě začali pracovat, kvůli odkladům natáčení na etapy. „Kluci se připravovali jako praví profíci. Pod dohledem kaskadérů měli kruhové tréninky, posilování, drželi přísný jídelníček. Po třech měsících tréninku jejich úsilí padlo pod stůl, protože se natáčení zrušilo. Po roce se zase posunulo. Patří jim respekt za to, že se do toho po třetí obuli se stejnou vervou,“ pochvaloval si Mašín. „Nejdřív jsme hodně cvičili, abychom měli co největší základ a nějakou svalovou hmotu, takže jsem skončil na 71 kg a pak jsem měl dva měsíce, to jsem hubnul a shodil jsem 10 kg a myslím si, že ten váhový skok je na kameře obrovsky vidět,“ vzpomínal na natáčení Nedbal. Shodit musel, točila se scéna, kdy se pohublý vrátil z uranových dolů.

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). 

Video se připravuje ...

„Útěk přes hranice jsme točili na podzim, v zimě, v dešti, ve sněhu… Ctirad neměl boty, protože mu je ustřelili, takže jsem běhal bosý po lese, brodil se řekou, plazil se v blátě, do toho jsem nejedl. Fyzicky to pro mě byl asi největší masakr, co jsem podstoupil,“ dodal. I Oskara čekala proměna, i když ne tak veliká. „Měli jsme pětkrát týdně tréninky kvůli svalům, jedli jsme osmkrát denně, cvičili jsme, nechodili jsme moc mezi lidi. Žili jsme tím tématem a museli jsme natáčení přizpůsobit celkový životní styl,“ vzpomínal Hes. A na výsledku je vidět nejen to, že do filmu dali všechno, ale i to, že v civilu jsou nejlepší kamarádi – dokonce spolu bydlí v jednom bytě.

Stačí stovka komparzistů

Film Bratři se natáčel 37 dnů na 70 různých lokacích (od severu, např. Jizerky, okolí Liberce a Liberec, přes celé střední Čechy, Prahu, Vysočinu, jihozápadní Čechy poblíž Nýrska, u česko-rakouských hranic). Mezi nejtěžší patřily scény útěku odbojové skupiny do Západního Berlína, kdy je hledala armáda 24 000 vojáků. Šlo o největší pátrací akci v dějinách tzv. bývalého východního bloku. „My měli na natáčení celkem omezené prostředky, a to pak musí být režisér s kameramanem zcela připravení, vytvořit si logistické plánky přesunu štábu vůči hercům a komparsu, musíte být velmi vynalézaví, například abyste zátah s tisícem vojáků natočili za dva dny a se stovkou komparsistů. Chytře využíváte kamerových směrů, přeskupovaní komparsu, výměny kostýmů, terénu, různých výkrytů a podobně,“ líčil Mašín.

Víte, že…

… prapradědeček Tomáše Mašína, František Mašín, byl starším bratrem Aloise Mašína, tedy otce generálmajora Josefa Mašína a dědečka bratrů Mašínových?

Bratři: Snímek o příběhu, který rozděluje společnost, přišel na Netflix

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.