PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Blíží se jaro, pozor na záplavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Blíží se jaro, pozor na záplavy!

Sněženky ve Zbýšově u Brna. Příroda pučí díky vyším teplotám a vydatným dešťům.
Sněženky ve Zbýšově u Brna. Příroda pučí díky vyším teplotám a vydatným dešťům. (Foto ČTK/P. Uhlíř)

Po rekordní sobotě, kdy meteorologové na několika místech naměřili přes 15 stupňů, neustoupí vyšší teploty ani v následujících dnech. Má také hodně pršet, zejména na východě panuje riziko povodní.

Meteorologická zima oficiálně končí až 29. února, ale jaro díky teplému vzduchu z jihu o sobě už dává znát. „Ani počasí tohoto únorového týdne zimu připomínat nebude – nejvyšší odpolední teploty se budou i nadále pohybovat kolem hranice 10 °C a sněžit bude pouze na vrcholcích hor,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

Od včerejška kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu na horách budou stoupat toky nejen v povodí horního Labe, Jizery a Cidliny, kde mohou dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity, ale také v Jeseníkách. „Řeka Morava může v oblasti Jeseníků vystoupat na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň,“ varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jak bude?

Dnes: Zataženo až oblačno. Občas déšť. Den 6 až 12 °C.

Zítra: Zataženo až oblačno. Občas déšť. Noc 0 až 4 °C, den 4 až 8 °C.

Středa: Oblačno. Občas přeháňky, na horách i sněhové. Noc –2 až 2 °C, den 5 až 9 °C.

Čtvrtek: Oblačno až zataženo. Občas přeháňky. Noc 2 až 6 °C, den 8 až 12 °C.

Pátek: Oblačno. Občas přeháňky. Noc 2 až 6 °C, den 8 až 12 °C.

Sobota: Oblačno. Občas přeháňky, na horách i sněhové. Noc 0 až 4 °C, den 6 až 10 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
12. 2. 2024 • 14:19

Nedávná oranžová výstraha na vítr byla přehnaná, postačila by žlutá. Pak ČHMÚ předpovídal 1. povodňový stupeň pro Orlické hory, byl tam druhý. Pro Podkrkonoší předpovídali maximálně 2. stupeň, byl třetí.

Pak musel ČHMÚ předčasně zrušit sněhovou výstrahu, protože nenasněžilo tolik. Předpovídaný 2. povodňový stupeň na Otavě přišel až o celý jeden den později (s odřenýma ušima byla dvojka). Strašili 3. povodňovým stupněm v Olomouckém kraji, byla dvojka. Zato v Podkrkonoší měla být dvojka, byla trojka. Takže vždycky blbě.

A měli by nechat změnit úrovně pro vyhlašování jednotlivých povodňových stupňů na stanici Vestřev na Labi, protože ty jejich trojky jsou stupidní. Proti proudu i po proudu mají dvojky, jenom tam je vždycky trojka.
------------------
SHMÚ předpovídal vydatný déšť, pak to narychlo změnil na 50 mm. Jak to dopadlo na Slovensku? Na oficiální stanici SHMÚ i na jiných neoficiálních stanicích včera naměřili přes 100 mm deště na středním Slovensku!
------------------
Jak bude v Česku? Nadprůměrně vysoké teploty bude opakovaně na dva až tři dny střídat průměrně teplé počasí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.