Březina ze seriálu Smysl pro tumor: Oholit hlavu? Žádný problém | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Březina ze seriálu Smysl pro tumor: Oholit hlavu? Žádný problém

Hlavní roli ztvárnil Filip Březina
Hlavní roli ztvárnil Filip Březina (Česká televize)

S takovým hercem je radost pracovat... Filip Březina (28) miluje adrenalin, sport, neváhá změnit podobu nebo si před kamerou komplet oholit hlavu. Možná proto se stal nejvhodnějším adeptem na hlavní roli v novém seriálu Smysl pro tumor.

Upozornil na sebe jako basketbalista ve filmu Zlatý podraz, vyšetřovatel v Místě zločinu České Budějovice či nejnověji jako potulný muzikant ve vánoční pohádce Klíč svatého Petra. Filip Březina jde teď z role do role, škatulku ale nemá. Je jedním z těch, koho obsazují do různých typů. Nejnověji je v osmidílné sérii Smysl pro tumor sebevědomým floutkem, medikem, který by pro kariéru udělal vše, avšak do jeho života zasáhne vážná nemoc.

Knírek? Ten nechci!

Aby roli v seriálu získal, musel projít třemi koly ca jít castingu. „Paní režisérka Tereza Kopáčová mě nejdřív nechtěla. Prý to bylo tím, že jsem v tu dobu nosil knírek a připadal jsem jí jako sňatkový podvodník,“ usmívá se Filip, který nakonec seriálu obětoval i angažmá v Městských divadlech pražských. „Tehdy mi končila smlouva, tak jsem to využil a neprodloužil ji. Chtěl jsem mít na natáčení volno, protože mi na tom hodně záleželo.“

Výzva na první dobrou

Scénář ho oslovil na první přečtení. „Mám rád dramatické věci. A tento text na papíře působil hodně tragicky, i když nakonec je to tragikomedie. Navíc jsem cítil, že je to obrovská výzva. Nikdy jsem nehrál tak rozsáhlou roli a výzvy mám rád,“ dodává herec. Jedním z nejtěžších momentů pro něj byla scéna, kdy se hlavní hrdina dozví zprávu o rakovině. Nic takového nezažil, neměl zkušenost z okolí a nevěděl, jak na to. „Poslední noc před touto klapkou se mi zdál sen, ve kterém stojím v ordinaci a doktor mi oznamuje, že jsem vážně nemocný a že asi umřu. Ráno jsem se probudil přesně s tím pocitem, který jsem tak intenzivně hledal,“ vysvětluje.

Blesk Podcast: Milostné scény nesnáším, říká režisérka Smyslu pro tumor

Video se připravuje ...

Nejlepší prázdniny života

Točilo se o prázdninách, i díky tomu jeho oholené hlavě nikdo nevěnoval větší pozornost. „Byl to pro mě vlastně takový návrat do dětství. Jsem ze čtyř dětí, mám dva bratry a sestru. A když jsme byli malí a v červnu skončila škola, tak vzal táta strojek, řekl, že nebudeme utrácet za holiče, a sjel nám hlavy na tři milimetry. Na téměř holou hlavu jsem tedy zvyklý,“ prozradil Filip. „Na konci natáčení jsem řekl, že to byly moje nejlepší prázdniny v životě. Paní režisérka se na mě podívala, jestli si dělám srandu. A já to myslel vážně, moc mě to bavilo,“ dodává. „Samozřejmě žít ve mně s dalším člověkem, který umírá, má rakovinu, je těžké, ale to patří k herecké práci, na to jsem zvyklý,“ doplnil Filip.

Neobvyklá slovní hříčka

Téma je vážné, ale podané s lidskostí i humorem. Nejspíše proto, že jde o skutečný příběh. Když se Belgičan Leander Verdievel potýkal s vážnou nemocí, chodil za ním do nemocnice jeho otec a neustále opakoval: „Zachovej si smysl pro tumor.“ Slovní hříčka se pak stala i názvem knihy a seriálu, který dostal prestižní cenu Prix Europa pro nejlepší televizní sérii roku 2018. U nás se předlohy ujal scenárista Matěj Podzimek a vytvořil jeho českou verzi.

Jak se odreaguje?

„Běháním. Ale během natáčení se to moc nedalo, protože jsem často točil i dvanáct hodin v kuse,“ líčí Filip. „Navíc je většina scén vypjatých, takže jsem si večer dal pivko a šel spát,“ říká. „V květnu bych chtěl běžet maraton,“ dodává. „Běh je jediný sport, který můžu dělat, protože je časově flexibilní a můžu se mu věnovat, když mám čas, nejsem na nikoho vázaný,“ dodává herec, který už má za sebou ultramaraton.

Trailer k seriálu Smysl pro tumor

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.