Výstřel, který rozpoutal peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Výstřel, který rozpoutal peklo!

 (ČTK, Dalibor Puchta, Repro z knihy Causa Karel a Vendula, Jakub Ludvík)

Před rokem, 28. ledna 2007, si krátce před polednem jde Karel Svoboda koupit do samoobsluhy v Jevanech pečivo. Po obědě si pak zaskočí do místní pizzerie na panáka. Kolem třetí hodiny odpolední krátce mluví s manželkou Vendulou, o půl hodiny později už ale telefon nikomu nezvedá. Přibližně ve čtyři hodiny odpoledne zazní od vily Svobodových výstřel a život geniálního skladatele náhle zhasne.

Před rokem si skladatel Karel Svoboda (68) vzal život.
Tehdy ještě nikdo netušil, že v Jevanech to odpoledne zazněl… výstřel

SEBEVRAŽDA! Zbývá pár hodin, než Vendula objeví Karlovo tělo a kdy se celým Českem rozletí šokující zvěst: Karel Svoboda se zastřelil! Proboha, proč? Odpověď není dodnes jasná! Co předcházelo osudnému výstřelu a co všechno se provalilo po něm?

1993 Rok plný bolesti
Začátek 90. let přinesl tehdy už velice slavnému skladateli hned několik krutých ran. Na rakovinu mu zemřela první žena Hana, zvaná Šiška, se kterou má dceru Janu (37) a syna Petra (27). Jako by chtěl osud Karla Svobodu stáhnout až na úplné dno, umírá ve stejném roce Svobodovi maminka i tchyně.

1995 – Svatba s Vendulou
V době, kdy Svoboda sklízí vavříny za povedený muzikál Dracula, vstupuje do jeho života další osudová žena – slečna Václava Horová, která se záhy stává paní Václavou Svobodovou. Nikdo jí ale neřekne jinak než Vendulo. Vendula pracovala jako tisková mluvčí Strany podnikatelů a se skladatelem se seznámila velice kuriózním způsobem, to když ho polila kávou. I přes tenhle malý incident se skladatel do půvabné blondýnky zamiloval.

1996 – Do Jevan přišlo štěstí
Zdálo se, že Svobodovi nemohou být šťastnější – Vendula porodila Karlovi krásnou dceru Klárku a skladatel doslova zářil. Jenže za dva roky lékaři Svobodovým sdělili zprávu, která je pro každého rodiče noční můrou: Vaše dcera má leukémii. Lékaři tuto zprávu zavolali nejdříve Karlovi a ten ji pak řekl Vendule. „Sedla jsem si u plotu, který byl společný se Štaidlovými, a začala brečet,“ vzpomínala později Vendula.

2000 – Klárka umírá
Klárka neoslavila ani páté narozeniny a musela se rozloučit se světem, leukémie zvítězila. Karel i Vendula jsou zlomení, propast mezi nimi se prohlubuje. Vše vrcholí žádostí o rozvod, kterou Karel podal. Ta ale nikdy nevstoupila v platnost a po roce propadla. Později, po smrti skladatele, se začaly objevovat informace, že skladatel i jeho žena zaháněli frustraci ze ztráty dcery nevěrami a alkoholem.

2005 – Narodil se Jakub
Zdálo se, že krize mezi Svobodovými je zažehnána, na svět přišel Jakub. Dva roky předtím uspořádala Vendula na počest 65. narozenin manžela obrovský koncert v pražské Lucerně. Ve stínu této slávy dokonce zanikla zpráva, že týden před oslavou Karel zkolaboval v pražském klubu Duplex. V kontroverzní knize o Svobodovi se píše, že za vším byla kombinace prášků na uklidnění a alkoholu.

28. 1. 2007 – Svoboda zmáčkl spoušť
Ve čtyři hodiny odpoledne skladatel umírá vlastní rukou. V půl sedmé večer ho nachází manželka Vendula, o pár minut později na místo přijíždí policie a záchranka. Pár minut po půlnoci odváží tělo pohřební vůz. V tu chvíli nikdo netuší, jak děsivá a špinavá hra se kolem smrti hitmakera rozehraje.

29. 1. 2007 – Spekulace o důvodech smrti
Česko je v šoku a začíná se spekulovat o důvodech sebevraždy. Zaznívají hlasy, že Karel měl rakovinu, případně že trpěl psychickou chorobou. Zároveň se objevují informace, že byl obviněn i se společníky z firmy Monte musical ze zvýhodňování věřitelů.

30. 1. 2007 – Fotky mrtvého skladatele
Nařízená pitva definitivně vyloučila, že by měl Svoboda rakovinu. Místo toho se objevují informace o tom, že manželství skladatele nebylo vůbec tak pohodové, jak možná vypadalo. Potvrzují se informace o tom, že skladatel trpěl depresemi a objevují se šokující fotky skladatelova mrtvého těla. Skandál s fotografiemi rozhýbal policii, která od začátku tušila, že fotky pořídil a prodal buď policista, nebo záchranář. Domněnka se brzy potvrzuje a je obviněn 23letý policista z Kostelce nad Černými lesy.

1. 2. 2007 – Blíží se skandál
Někteří z blízkých přátel Svobody se netají antipatiemi ke skladatelově ženě a stále častěji se ozývají hlasy, že za sebevraždou stojí Vendulina nevěra. Všichni se obávají, že na pohřbu, který se má konat už za pár dnů, dojde k nějakému skandálu. A mají pravdu!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.