PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Bude tuhá zima? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Bude tuhá zima?

Na břehu Labe jsou vidět první zlaté listy.
Na břehu Labe jsou vidět první zlaté listy. (Foto Aha! – David Malík, Petra Skůpová, ČHMÚ)

Podzim letos přichází po špičkách. Většina stromů je ještě zelená, sem tam ale už probleskuje typická zlatá a rudá.

Podzim letos přichází po špičkách. Většina stromů je ještě zelená, sem tam ale už probleskuje typická zlatá a rudá. Po dlouhém babím létě se v posledních dnech ochladilo. „Noc na dnešek byla z nocí letošního podzimu nejstudenější. Na horách v mrazových lokalitách klesaly teploty na –5 až –9 °C, Kvilda Perla hlásila –10 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nyní však opět s jihozápadním prouděním přichází oteplení. Příroda se tak bude zřejmě dál ukládat ke spánku jen pomalu.

Bude tuhá zima?

Pokud bychom měli věřit moudrosti našich předků, není současná předpověď počasí příliš dobrá zpráva. Drží-li říjen listí pevně, bude tuhá zima, říká totiž pranostika. Modely dlouhodobé předpovědi zatím předpovídají teplejší prosinec, ale leden a únor s řadou vpádů mrazivého vzduchu.

Jak bude?

Dnes: oblačno, občasný déšť. Den 8 až 12 °C, na jihu 16 °C.

Zítra: zataženo nebo mrholení. Noc 5 až 9 °C, na východě 13 °C, den 16 až 21 °C, na severozápadě 13 °C, na jihovýchodě Moravy až 24 °C.

Sobota: oblačno, místy přeháňky. Noc 9 až 12 °C, na východě 18 °C, den 17 až 21 °C, na jihovýchodě až 23 °C.

Neděle: zataženo, přeháňky. Noc 9 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C.

Pondělí: polojasno, ráno ojediněle mlhy. Noc 4 až 8 °C, den 13 až 17 °C.

Úterý: polojasno, ráno ojediněle mlhy. Noc 4 až 8 °C, den 13 až 17 °C.



Přečtěte si
Jan Kocián
26. 10. 2023 • 23:58

V noci přecházela přes Česko tlaková níže, postupně se dostala přes Polsko do Běloruska. Počasí bude proměnlivé, včetně teplot. Přes 20 °C to bude v listopadu lítat často. A fór je v tom, že nejteplejší listopadový den v historii češství (to jest 24,1 °C a více) letos může nastat až ve druhé polovině listopadu!

Zítra v pátek vydatný déšť na východě Moravy a v Beskydech, na Slovensku naprší ještě více. Silné bouřky v okolí italského Janova a také ve Slovinsku tam všude způsobí bleskové povodně! V pátek další bleskové povodně v Jemenu! V sobotu možnost slabého tornáda v severozápadní Evropě.

Povodňové stavy ve Velké Británii potrvají i v následujících dnech. Stejně tak potrvá období velmi silných bouřek v USA. Bleskové povodně po mnoho dnů v Kolumbii a především na jihu Brazílie!

Jan Kocián
24. 10. 2023 • 16:18

Minulá srážková epizoda byla horší, než se předpovídalo. Na Moravě a ve Slezsku vodohospodáři naměřili ve srážkoměrech na několika místech přes 50 mm. Bouřky v Čechách měly i bílý odraz a podle oficiálních radarových odhadů ČHMÚ, na jednom malém místě v Čechách napršelo v součtu i přes 60 mm.
------------
U předchozí bouřkové epizody Meteopress detekoval i slabou supercelu. No a ty ještě dvě dávnější bouřkové epizody byly bouřky letního charakteru, přitom ČHMÚ předpovídal, že nepůjde o bouřky letního typu. Což nechápu, když se vědělo, že teploty v ČR se budou pohybovat okolo tropických 30, a ČHMÚ v obou dvou případech trval na tom, že bouřky určitě nebudou mít letní charakter. Měly!

Jan Kocián
22. 10. 2023 • 01:46

České hory vydatnému sněžení unikly, nicméně vydatné sněžení dnes postihne slovenské Tatry.

Jan Kocián
21. 10. 2023 • 10:39

Zima postihla jih republiky (respektive jihozápad), vedro zasáhlo sever České republiky (respektive severovýchod). "Všechno je jinak," napsal dnes ČHMÚ na sociálních sítích.

Jan Kocián
21. 10. 2023 • 03:59

Ve středu mělo být v nejchladnějších městech 10 °C... v jihozápadních Čechách (Sušice a okolí) po většinu odpoledne bylo jenom kolem 3 °C. Rozdíl 7 °C oproti čerstvé ranní předpovědi!

To samé včera v pátek. Rozdíl cca 7 °C oproti ranní předpovědi se skoro celodenní nízkou inverzní oblačností, na což ve středu ani v pátek nikdo neupozornil.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.