Kamarád do deště slaví 35 let: »Dávej, ber, nedělej fóry!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kamarád do deště slaví 35 let: »Dávej, ber, nedělej fóry!«

Značka Vaculík & Tofi zaručovala v 80. letech úspěch filmů pro mladé.
Značka Vaculík & Tofi zaručovala v 80. letech úspěch filmů pro mladé. (Foto Bontonfilm, ara)

Stál pouhých 4,5 milionu korun československých v době, kdy se filmy běžně točily za dvojnásobek. Vznikal v pražských ulicích během srpna roku 1987, o rok později, před 35 lety, měl premiéru. A stal se hitem, který lámal dívčí srdce a rekordy v návštěvnosti kin! Ano, byl to Kamarád do deště.

Režisér Jaroslav Soukup (76) vždy uměl vzít pár lidí, skromný rozpočet a natočit hit. Duo Sagvan Tofi (58) a Lukáš Vaculík (61) poskládal poprvé pro snímek Vítr v kapse (1982) a zjistil, že funguje. Ti dva kluci k sobě neuvěřitelně sedli. Diváci je milovali, zejména dámská část publika. A tak jim naservíroval příběh číšníka Michala (Tofi) a taxikáře Tomáše (Vaculík), kteří spolu věrně bok po boku řeší, že Michala přepadli a oloupili o tržbu z práce, splátky lichvářské půjčky či vyrovnání účtů s vychytralým Kadlecem (Karel Augusta, †62) a jeho zetěm, překupníkem Burešem (Andrej Hryc, †71). „Byl to vůbec první žánr akčního filmu pro mladé, který se u nás natočil. Scénář se schvaloval na ministerstvu vnitra, kde k němu měli výhrady. Že kazí mládež,“ vzpomínal Soukup. Potvrdil se jiný fakt – že film baví. Dokonce dodnes, kdy si pořád rádi zanotujeme: „Dávej, ber!“

Čeho se bojí Sagvan Tofi? Vydal se na atrakci, kde lidé i omdlévají

Video se připravuje ...

V nečekaných rolích

Kamarád do deště ukázal i hvězdy v nečekaných rolích. Talent pro komiku mohla předvést vynikající Alena Vránová (91) jako varietní umělkyně Vlasta. „Tak pánové, je to v pytli. Leda by vám stačilo sedmdesát tisíc!“ zní jedna z jejích hlášek. Překvapením byla účast profesora DAMU Ivana Vyskočila (†94) v roli kunsthistorika Syřiště. „Zuby nehty se jí bránil. Nechtěl do komerce, dalo nám zabrat ho přesvědčit,“ komentoval Soukup. Mini roli excentrického gaye v taxíku vystřihl scenárista a textař Eduard Pergner (†65). Teprve podruhé ve své kariéře se před kameru jako prodavačka postavila Kateřina Brožová (55).

Víte, že...

...roku 1992 mělo premiéru pokračování Příběh z Brooklynu? Soukup chtěl točit i třetí díl. Když zemřel Karel Augusta, plány vzaly za své. Bez Kadlece by to nebylo ono.

Ze zákulisí premiéry dokumentu o Kollerovi: Dino zlomil ruku Tofimu!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.