Dana Němcová (†89): Smrt největší disidentky, statečné ženy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dana Němcová (†89): Smrt největší disidentky, statečné ženy...

Dana Němcová
Dana Němcová (Foto Profimedia, archiv Dany Němcové, Paměť národa)

Estébáci za patami, výslechy, prohlídky i uvěznění za údajné rozvracení republiky. Tím vším si za socialismu prošla jedna z nejvýraznějších tváří disentu Dana Němcová, která včera ve věku 89 let zemřela.

Němcová se narodila do učitelské rodiny v roce 1934 v Mostě. V padesátých letech vystudovala psychologii, kdy se na škole seznámila se svým pozdějším manželem Jiřím Němcem (†68). Spolu také po srpnové okupaci Československa v roce 1968 emigrovali. Jenže už za tři měsíce se vrátili do vlasti. „Jiří tvrdil, že je potřeba tady dokončit knihy, které pomohou lidem rezidovat (odolávat okupaci – pozn. red.),“ řekla Němcová pro Paměť národa. 

Středobod disentu

Po návratu začali manželé ve svém pražském bytě v Ječné ulici pořádat různé semináře. Těch se účastnili odpůrci režimu i »máničky « z undergroundu a z bytu se postupně stal středobod disentu. „Sedávalo se v kuchyni. Škrábali jsme brambory a Dana nám sdělovala, kdo je na tom špatně,“ popsal písničkář Svatopluk Karásek (†78).

Pobyt za mřížemi

Její podpis pod Chartu 77 ale odstartoval velkou vlnu represí ze strany režimu – výslechy, sledovačky a nakonec i vyhazov z práce. Po něm mohla vystudovaná psycholožka pracovat jen jako uklízečka nebo domovnice. Za údajné rozvracení republiky si vysloužila půlroční pobyt ve vazební věznici. „O děti jsem se nebála. Věděla jsem, že je o ně dobře postaráno, že jsou naši přátelé solidární,“ vyprávěla Němcová. Jako jedna z mluvčích Charty 77 byla znovu zadržena během Palachova týdne v roce 1989.

Revoluce v DPH, zdraží pivo! Hrozba pro USA. A trauma Patrasové

Video se připravuje ...

Chvilku političkou

Po sametové revoluci se disidentka stala poslankyní Federálního shromáždění za Občanské fórum, které spoluzakládala. S rozpadem Československa ale skončila i její politická dráha. Kromě psychologie se věnovala práci ve Výboru dobré vůle, kde dlouhé roky předsedala správní radě a aktivní v dobročinné organizaci byla až do posledních dní.

BLBEC A KOMUNISTA

S manželem Jiřím se seznámila na katedře psychologie. Když se na něj poptala u spolužačky, tak ta jí sdělila, že Němec je prý »blbec a komunista«. Němcová to rozhlásila po celém ročníku. Později ale zjistila, že spolužačka myslela jiného Němce, a jí nezbylo než se svému budoucímu muži omluvit. „Blbec, to bych snad i připustil, ale komunista nikdy,“ řekl k tomu sám Němec.

VÁCLAV HAVEL (* 5. října 1936, † 18. prosince 2011)

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.