Josef Buchta z B-Side Bandu: Kapela za tři stavební spoření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Josef Buchta z B-Side Bandu: Kapela za tři stavební spoření

S Vojtou Dykem v New Yorku natočili CD.
S Vojtou Dykem v New Yorku natočili CD. (Foto archiv J. Buchty)

V době, která muzikantům nepřála a bylo těžké uživit i tříčlennou kapelu, dostal trumpetista Josef Buchta (45) bláznivý nápad – založí osmnáctičlenný big band! Mnozí se smáli, ťukali si na čelo, on si ale šel za svým. Dnes jeho B-Side Band slaví 15. narozeniny, řadu let hrál s Vojtou Dykem, ale byl i předkapelou Stinga.

Pochází z Mutěnic, byl typickým klukem ze Slovácka, kraje dechovek. „Jako dítě jsem kromě jiného poslouchal také Moravanku, a to sem ještě nevěděl, že mě Jan Slabák bude jednou učit budeme spolu chodit na pivo,“ usmívá se muzikant. Dědeček a tatínek chtěli, aby na něco hrál. „Tehdy jsem chtěl dělat všechno hrál jsem fotbal, ping-pong, zkoušel judo. Byl jsem kluk, který měl chuť dělat cokoliv, co se mu namane,“ vzpomíná. Trumpetu si vybral náhodou, líbila se mu vizuálně. „V deseti letech jsem začal hrát na základní umělecké škole Hodoníně a asi po třech týdnech mě nasadili do dechovky s tím, že mi to nějak zázračně, přirozeně jde,“ říká. Ve dvanácti, chvíli před revolucí, se připojil k mládežnické dechové hudbě v Šardicích a sjezdil s ní Evropu.

Tatiana Dyková na Lvech: Co si obléknu vymýšlíme nad vínem!

Video se připravuje ...

„Byl jsem malé dítě v kroji, které vystrčili před dechovku a hrálo tam sóla. Reprezentovali jsme Československo, jezdili po hornických slavnostech v Německu či Polsku. Čtyři až pět měsíců v roce jsme byli na cestách,“ vypráví. S fotbalem musel skončit, u muziky ale zůstal. Přišla konzervatoř i JAMU, rok studoval v Amsterdamu, dostal tam i pracovní nabídku. Nechtěl, vrátil se do Brna.

Ještě na konzervatoři se dostal k jazzu, protože v té době se v Brně otevřelo jazzové oddělení. „Učil mě legendární Jarda Hnilička, člen orchestru Gustava Broma, pod jehož vedením jsem si dokonce ještě zahrál,“ říká. Táhlo ho to k big bandu, přemlouval ostatní, aby nějaký založili. „Ale žádný blázen se nenašel. Tak jsem si řekl – když to jinak nepůjde, tak si ho budu muset založit sám.“ Nakoupil si asi třicet knih o ekonomii, řízení lidí a další a začal se všechno učit. „Až se nakonec stalo, že jsem v roce 2018 vyhrál manažera České republiky za kulturu, za mnou skončil jako druhý Jiří Suchý,“ usmívá se Josef. Tomu ale předcházela dlouhá cesta. Kapelu dal dohromady v roce 2006, složil ji z kolegů, které znal, všechno byli muži. Do svého snu investoval všechno, co měl. „Vybral jsem tři stavební spoření, dal jsem výpověď v divadle, kde jsem byl vedoucím skupiny trumpet,“ vzpomíná. 

Více v Nedělním Aha! 26. 3. 2023

Vojta Dyk nazpíval Heroes od Bowieho pro Děti Nagana

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.