Dan Bárta: Kašle na vydavatelství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dan Bárta: Kašle na vydavatelství!

Dan Bárta si nechce nechat mluvit do svého cédéčka, a tak si ho vydá vlastním nákladem.
Dan Bárta si nechce nechat mluvit do svého cédéčka, a tak si ho vydá vlastním nákladem. (Aha! – Marek Pátek)

PRAHA – Dan Bárta (38) je svéráz sám! Originální zpěvák se totiž nyní rozhodl, že velké vydavatelské společnosti pošle k šípku, a své nové cédéčko, které by mělo vyjít už v březnu, si vydá ve vlastním nákladu!

Dan Bárta (38) je svéráz sám! Originální zpěvák se totiž nyní rozhodl, že velké vydavatelské společnosti pošle k šípku, a své nové cédéčko, které by mělo vyjít už v březnu, si vydá ve vlastním nákladu!

„V budoucnu budou zpěváci i kapely využívat velké společnosti jen kvůli distribuci. Vydat si cédéčko totiž není nijak složité, ani finančně nákladné,“ přiznal jeden z hudebních producentů.

Jedno CD je totiž za zhruba dvacet korun, grafik s fotografem za pár tisíc a hudební studio se dá sehnat za desítky tisíc či pár stovek tisíc. Distribuci pak jen vyřeší vhodná smlouva s nahrávacími společnostmi. Oproti vázanosti na velkou nahrávací společnost tak zpěvák ušetří pořádné peníze a navíc si udělá desku, jak sám chce. A to je i případ Bárty, který nechce, aby mu společnost mluvila do toho, jak má jeho deska vypadat.

„Zpěváci od nahrávací společnosti dostávají určitou fixní částku za nahrání desky, ale to není pravidlo, a pak 10 až 30 procent z prodeje. Procenta se však počítají z ceny, za kterou se album dává do distribuce. To je zhruba polovina konečné ceny. Výše procent závisí i na tom, jak je zpěvák známý,“ dodává producent.

Do desky vydané bez nahrávací společnosti sice zpěvák musí investovat, ale vložené peníze se mu mohou několikanásobně vrátit. Kromě Bárty si desky za své vydával třeba i písničkář Karel Kryl, jímž se inspiroval i Jarek Nohavica nebo skupiny Nerez a Verona. Nejnověji si cédéčka vydaly samy Heidi Janků či účastnice třetí řady SuperStar Soňa Pavelková. Že je vydání cédéčka ve vlastní režii lidovější záležitostí, je vidět z toho, že na kompletní vydání alba Pavelkové stačil včetně rezervy necelý půlmilion. Tuto sumu si průměrní zpěváci dokážou vydělat dvaceti až třiceti koncerty.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.