Heparinový vrah Petr Zelenka (46): 7 VRAŽD A 10 POKUSŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Heparinový vrah Petr Zelenka (46): 7 VRAŽD A 10 POKUSŮ!

Heparinový vrah Zelenka
Heparinový vrah Zelenka (Archiv Blesk)

Smrt začala obcházet anestezologické a resuscitační oddělení (ARO) havlíčkobrodské nemocnice v květnu 2006 až příliš často. Policisté zjistili, že bezmocní senioři padali za oběť zdravotníkovi Petru Zelenkovi. Za pár měsíců povraždil sedm lidí lékem na ředění krve! Obětí bylo možná i víc...

Po vystudování střední zemědělské školy v Jihlavě se Petr Zelenka (46) rozhodl, že spíš než farmařit by chtěl zachraňovat životy. Udělal si zdravotnickou nástavbu a nastoupil na ARO havlíčkobrodské nemocnice, kde se počátkem roku 2006 vypracoval do pozice vedoucího sesterských směn. V té době se však dostal do konfliktu s otcem, jemuž se svěřil se svou homosexuální orientací. Jeho odmítavý postoj Zelenku velmi zasáhl a začal pít.

Poslouchal hlasy

Co přesně ho přivedlo k vraždění heparinem, není jasné. „Najednou jsem slyšel hlasy, jak mi říkaly: Dej jim ho!“ tvrdil vrah. A on v květnu 2006 poslechl. Jenže muž upoutaný na lůžko přežil. První obětí se tak 11. června stal František Š. (†68), 18. června pak Marie H. (†59) a 22. června i Pavel T. (†82). Úmrtí na ARO oddělení nejsou zdaleka výjimečná, dlouho tak nikdo nic podezřelého nepozoroval. Zelenka navíc schválně podával heparin jen uspaným osobám a těsně před koncem své směny, aby se komplikace projevily později.

Heparinový vrah Petr Zelenka: Bral jsem to kus od kusu, prohlásil o zabitých pacientech

Video se připravuje ...

Nárůst úmrtí

Jak se ale vraždy množily, přibývalo i otázek kolem výrazného nárůstu úmrtí na krvácení. Důležitou roli sehrál primář ARO Pavel Longin, který zjistil, že z 23 případů úmrtí na vnitřní krvácení byl ve všech podán heparin a vždy měl službu Zelenka. Navíc také vypozoroval, že úmrtí na čas ustala v září, kdy měl podezřelý dovolenou. Alarmující zjištění přetlumočil řediteli nemocnice. Jenže místo nahlášení na policii přišel pouze »vyhazov« pro Zelenku a 23. října 2006 bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele.

Z výtahu do basy

Zelenka mezitím získal novou práci v jihlavské nemocnici. Primář Longin ale sám 30. listopadu kontaktoval policii se svými závěry a ta si pro sedminásobného vraha přišla na nové pracoviště 1. prosince 2006. Vystoupil zrovna z výtahu, když mu na rameno položil ruku policista. „Chtěl se mi vyškubnout a kladl odpor. Pouta cvakla až na zemi,“ vzpomínal kriminalista Petr Gruber (53). Soud Zelenkovi prokázal vraždu v 7 případech a dalších 10 pokusů o vraždu. Za to ho přesně před 15 lety, 21. února 2008, poslal na doživotí do vězení. Nejvyšší soud rozsudek definitivně potvrdil 9. dubna 2009.

Chtěl vidět bezradnost

Kromě konfliktu v rodině motivoval v dalších a dalších vraždách Zelenku pocit moci. Těšilo ho, že jsou lékaři bezradní, že netuší, co se děje, a při marném boji o pacientův život selhávají. Věřil navíc, že ho nikdo nemůže odhalit, protože úmrtí na oddělení ARO nikdo nespojoval s lidským zaviněním. Soudními znalci přitom nebyla zjištěna žádná duševní porucha. „Potřeboval jsem akci, věděl jsem, že když jim podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít,“ tvrdil sám vrah u soudu.

Víte, že...

...heparin je lék na snížení srážlivosti krve, při větších dávkách však může způsobit zvýšené krvácení? 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.