VÁNOČNÍ POHÁDKOVÁ NEJ... Nejen s čerty NEJSOU ŽERTY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

VÁNOČNÍ POHÁDKOVÁ NEJ... Nejen s čerty NEJSOU ŽERTY!

S čerty nejsou žerty
S čerty nejsou žerty (Foto FTV Prima, ara)

Ani Tři oříšky pro Popelku, ani Pyšná princezna, a dokonce ani Anděl Páně 2. Nejoblíbenější vánoční pohádkou – alespoň podle uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD.cz) – je jednoznačně pohádková komedie režiséra Hynka Bočana (84) S čerty nejsou žerty.

Pro režiséra to přitom bylo vůbec první setkání s pohádkou! Do roku 1984 točil buď vážná dramata, včetně trezorového snímku Čest a sláva z roku 1968, nebo komedie typu Parta hic. „Čerti pro mě byli naprosto nová zkušenost, nový žánr,“ přiznal sám Bočan. Nejvíc mu dle jeho slov pomohl Karel Heřmánek (dnes 75), kterého obsadil do role pekelného knížete Lucifera XIV.

Pohádkový klenot S čerty nejsou žerty a drobné chyby, které vám možná unikly

Video se připravuje ...

„Byl první natáčecí den, řekl jsem – kamera, a on začal řádit. Doslova! Koukal jsem jako blázen. Šel jsem za ním a říkám mu – Karle, co to děláš, ty jsi zešílel! A on: Co je? To je čert! Co čert? To je Lucifer! To takhle prostě musím...“ vzpomínal režisér po letech. „Nechal jsem ho tedy hrát a tu postavu udělal dokonale. Hned se toho chytl Petr Nárožný a s gustem se vyřádil na svém přiopilém kaprálovi,“ dodal Bočan pobaveně.

Právě kaprálovy hlášky – „Je to rebel!“ a „Spadlo ti to, Máchale, asi vítr!“ – doslova zlidověly. Stejně jako písnička Petře, Petříčku, chlapče rozmilý..., kterou zpívá princezna Adélka (jediná role Moniky Pelclové) zamilovaná do mlynářského chasníka Petra Máchala v podání Vladimíra Dlouhého (†52). A veselo bylo nejen před kamerou.

Byl jednou jeden král. Nezapomenutelný Jan Werich a Milena Dvorská – dívka s pronikavě modrýma očima, která se neuměla líbat a děsně se styděla

Video se připravuje ...

„Bydleli jsme na statku, kde se natáčel mlýn, a každý večer tam byl oheň, pekla se masíčka a staří herci říkali historky. Nás akorát štáb předčasně zaháněl se slovy – princezny, po desátý spát, ať nemáte pod očima pytle!“ prozradila představitelka zlé Angelíny Dana Bartůňková (65). „Ale je jasný, že když nás zahnali, tak jsme se druhou stranou vrátily. Ráno jsme si pak kapaly kapky do očí,“ dala k dobru veselou historku z natáčení.

ČERTŮV ŠVAGR

Film S čerty nejsou žerty byl v roce 1984 natočen na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr. Ve stejném roce vznikla i stejnojmenná televizní pohádka s Ondřejem Havelkou (68) v titulní roli.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.