Václav Kefurt (†88): Smrt legendárního zahradníka z Hradu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Václav Kefurt (†88): Smrt legendárního zahradníka z Hradu

Zemřel zahradník prezidentů Václav Kefurt (†88). Víc než čtyřicet let působil jako zahradník v Královských zahradách Pražského hradu.
Zemřel zahradník prezidentů Václav Kefurt (†88). Víc než čtyřicet let působil jako zahradník v Královských zahradách Pražského hradu. (Paměť národa)

Oceněn byl více než 280 medailemi v botanických soutěžích. V Královských zahradách Pražského hradu Václav Kefurt (†88) působil půl století. Mezi květinami potkal dlouholetý pěstitel bonsají prezidenty i první dámy. Jeho vlastní zahrádka teď osiřela.

Jeho život byl pestrý jako květiny v Královských zahradách Pražského hradu, o něž pečoval. Václav Kefurt sem nastoupil v 16 letech jako učeň. Do služeb Hradu se dostal náhodou, když ho v roce 1950 nepřijali do zahradnické školy v Průhonicích, že bydlel příliš daleko. „Tátovi na úřadě práce řekli, že jediná místa jsou na Hradě,“ uvedl Kefurt, který vynikal už jako učeň. Později na mezinárodních i tuzemských výstavách získal přes 280 medailí.

Gustav Husák – z komunistického vězně komunistickým prezidentem

Video se připravuje ...

Důchod, ve kterém byl od roku 1994, trávil stále mezi rostlinami na vlastní zahrádce v pražské Troji, kde prožil celý život. Do středy 23. listopadu, kdy svůj rozkvetlý svět navždy opustil.

Gottwald a Husák se báli

Odrazy doby vnímal Václav Kefurt i podle toho, jak bylo nakládáno se zahradami. Byl u toho, když z fontán na terasách pili vodu výsadkáři vojsk Varšavské smlouvy při srpnové invazi v roce 1968. „Za Ludvíka Svobody byly denně otevřeny. Gottwald je uzavřel, nechal oplotit i Prezidentský domeček. A Husák, který se stal prezidentem v květnu 1975, se bál. Všude byly kamery,“ řekl.

VÁCLAV HAVEL (* 5. října 1936, † 18. prosince 2011)

Video se připravuje ...

Havel mu poděkoval

Mezi záhony a květy potkal i prezidenta Václava Havla (1936–2011). „Když jsem končil, odvedli mě k němu na snídani. Poděkoval mi za celoživotní práci. Ptal se, jak jsem to tam mohl vydržet,“ vzpomínal pro Paměť národa zahradník.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.