Nejdražší film české historie: ŽIŽKA ZA 450 MILIONŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Nejdražší film české historie: ŽIŽKA ZA 450 MILIONŮ!

Záběry z natáčení a z filmu Jan Žižka:
Záběry z natáčení a z filmu Jan Žižka:  (Bioscop/Stanislav Honzík)

Pro Žižku se Petr Jákl (48) nejen brodil bahnem, ale také bojoval s rozpočtem, výběrem jazyka, psychickým kolapsem a dalšími komplikacemi. Nakonec to ale všichni zvládli a film se už v pondělí dočká slavnostní premiéry.

Jákl se po režisérském triumfu filmu Kajínek a hororu Ghoul dočkal splnění snu. Jeho Jan Žižka, jeden ze sedmi neporažených bojovníků na světě, přesvědčil dokonce oscarového herce sira Michaela Cainea (89), aby si zde zahrál jednu z hlavních rolí, pána Boreše. Do filmu si ale nenechal mluvit nikým. „To byla moje podmínka, já jsem nechtěl, aby mi do toho kdokoliv mluvil, já to nemám rád,“ řekl režisér a producent v jedné osobě.

Těžkosti s rozpočtem

Na Žižkovi pracoval 11 let. Původní finanční plán byl 90 milionů korun. „Dlouho jsem zvažoval, jestli to půjde v češtině s nižším rozpočtem, nakonec vyhrál větší rozpočet v angličtině, protože jinak by to ekonomicky ani nedávalo smysl,“ řekl režisér. Rozpočet se po tomto rozhodnutí navýšil na 300 milionů, a protože to chtěl natočit pořádně, zvedl finance ještě o 150 milionů. Konečný rozpočet se tedy vyšplhal na 450 milionů korun a film se tak stal nejdražším v české historii.

Přišel kolaps

Nejsložitější bylo perfektní sehrání bitev a natáčení pod vodou. „To trvalo dvakrát tolik času než normální natáčení,“ řekl Jákl. Náročné bylo i koordinovat a motivovat účastníky ze všech států, když došlo na všeobecné vyčerpání. Po pěti dnech se zhroutil, nic nefungovalo a bál se, že film vůbec nenatočí.

Jak je to s bitvami a zbraněmi ve filmu Jan Žižka?

Video se připravuje ...

„A pak jsem si řekl: Ne! Nepřemýšlej nad tím takhle, musíš prostě makat a ono to dopadne,“ přiznal Petr. Na filmu spolupracovalo několik národů, Jákl šel s výběrem castingu do detailů. Členové štábu byli z Anglie, Dánska, Ameriky, Německa, Izraele, Švédska, samozřejmě z Čech, a dalších zemí.

Cristovao vrátil honorář

I přes navýšení rozpočtu chyběly filmu na spoustu věcí z původního plánu peníze. Ben Cristovao (35), který si ve filmu také zahrál, pochopil náročnost složitého natáčení a vzdal se celého honoráře. Ben viděl všechny negativní faktory a dle režiséra je empaticky vnímal natolik, že sám chtěl pomoct a celou částku vrátil. Jáklovi se to nikdy nestalo a velmi si tohoto gesta váží.

Film Jan Žižka si užijí i ženy: Je v něm velká romance!

Video se připravuje ...

Vše platil Jákl

Kromě rozpočtu za film musel Jákl platit také veškeré občerstvení, ubytování a letenky pro celý štáb a herce. Benu Fosterovi, který hraje Žižku, platil každý víkend letenku do New Yorku, aby mohl domů za dcerou Ellou. Peníze vyžadovaly také přesuny na různé lokace (nikde se netočilo dvakrát), technika a početný komparz.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.