Ukrajinská tajná služba: Velká hra o svržení Putina?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Ukrajinská tajná služba: Velká hra o svržení Putina?!

Vladimir Putin v Kremlu.
Vladimir Putin v Kremlu. (Kreml)

Náhlá nemoc, nehoda, anebo prostě starý dobrý jed! Podle ukrajinských tajných služeb už ruské elity spřádají plán, jak prezidenta Vladimira Putina (69) odstavit od válečného kormidla a vrátit matičku Rus zpět mezi civilizované národy.

Speciální vojenská operace – jak Kreml regulérní vyvražďovačku na Ukrajině oficiálně nazývá – se tento týden přelije už do 4. týdne. Rusko sice opakovaně ujišťuje, že operace jde podle plánu, podle ukrajinské strany přišlo Rusko od začátku invaze už o 15 tisíc mužů a stovky kusů techniky. Do toho na ruskou ekonomiku tvrdě dopadají západní sankce a každý den válčení Moskvu neúměrně zatěžuje. Nic z toho Putin evidentně nevnímá, zato ruské elity už toho začínají mít plné zuby

Přítel i učitel

Podle vojenské ukrajinské rozvědky okolí Putina – vlivné osoby, které nesouhlasí s prezidentovými kroky – spřádá plán, jak šéfa Kremlu odstranit. Vše pod rouškou »nehody «, kterou může způsobit náhlá nemoc, ale také otrava. A dokonce už má být za Putina vybrána náhrada. „Určitá část ruské politické elity Ruské federace považuje ředitele FSB Alexandra Bortnikova za Putinova nástupce,“ stojí v hlášení rozvědky. Bortnikov bývá považován za Putinova přítele i učitele z dob KGB. Jenže ten sám teď upadl v nemilost kvůli podcenění situace na Ukrajině. „Jeho (Bortnikovovo – pozn. red.) oddělení bylo zodpovědné za analýzu nálad obyvatelstva Ukrajiny a schopností ukrajinské armády,“ dodává rozvědka.

Fronta na zabití

Lidí, kteří by si přáli Putina odstavit od moci, jsou ovšem zástupy. Alespoň to tvrdí někdejší ruský opoziční poslanec Ilja Ponomarjov (46). Ten věří, že se tak nakonec stane, a to ještě letos. „Jsem si na devadesát procent jistý, že se to stane letos. Ale nevím, kdo to udělá. Může to být někdo z jeho okolí,“ řekl politik Radiu NV. Podle něj může jít o spiknutí vlivných ruských byznysmenů, lídr Kremlu se ale koneckonců může stát i cílem ukrajinské armády či Západu. „Je to také pravděpodobné. Hrozba pro celý svět, kterou nyní Putin představuje, pokud jde o jaderné zbraně, je velmi velká. Pokud Západ věří, že hrozba je reálná, pak s tím něco udělá,“ míní Ponomarjov.

Má ministr Šojgu nůž na krku?

Ačkoliv Kreml zprávy o možném převratu nijak nekomentuje, v jeho dolních patrech už preventivní čistky probíhají. Podle webu The Daily Beast se měl Putin zbavit až tisícovky zaměstnanců – od bodyguardů přes kuchaře a uklízečky až po sekretářky. Spekuluje se také o budoucnosti dlouholetého ministra obrany Sergeje Šojgua (66).

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Ten je považován za jednoho z vůbec nejbližších Putinových spolupracovníků. Podle rozvědčíků je tak logické, že by právě Šojgu mohl být strůjcem převratu. V opačném případě totiž ministrovi nakrásně hrozí, že kvůli vlekoucí se válce na Ukrajině sám skončí v nemilosti...

David Beckham: Sdílejte tu hrůzu

Jak vypadá práce doktorů a sester v Charkově, městě s jedním z nejvyšších počtů civilních obětí na Ukrajině? Drsnou realitu umožnila lidem na Západě sdílet britská fotbalová legenda, David Beckham (46, na snímku). Ten se rozhodl předat dočasně kontrolu nad svým účtem na Instagramu ukrajinské lékařce Iryně z porodnického oddělení nemocnice v Charkově. Jeho 71,5 milionu sledujících tak mělo možnost vidět, jak nastávající matky a jejich novorozené děti žijí v provizorních podmínkách ve sklepě porodnice ve městě, které bombarduje ruská armáda.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.