Nejenom východ, ale už i západ Ukrajiny: Rusko zaútočilo na Volyň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Nejenom východ, ale už i západ Ukrajiny: Rusko zaútočilo na Volyň!

Ruský prezident Putin
Ruský prezident Putin (Foto Reauters, ČTK/E, Lukatsky)

Nejtvrdší boje mezi Ukrajinou a ruským agresorem se odehrávají na východě země. Po včerejší noci se ale Moskva zaměřila i na západ státu. Její vojska totiž ostřelovala několik oblastí včetně města Luck. To leží jen 85 kilometrů od hranic s Polskem, a tudíž i NATO. A navíc v něm žijí i potomci volyňských Čechů.

Ruská armáda oznámila, že se jí podařilo vyřadit z provozu dvě armádní letiště na západu země. „Vysoce přesnými útoky dlouhého dosahu jsme vyřadili z provozu dvě vojenská letiště na západě Ukrajiny, v Lucku a Ivano-Frankivsku,“ oznámil podle ruské státní agentury mluvčí tamního ministerstva obrany Igor Konašev. Podle něj se armádě Vladimira Putina (69) podařilo za dva týdny bojů zničit modrožlutému státu na 3213 armádních zařízení.

Ukrajinské město Dnipro v plamenech po ruských náletech

Video se připravuje ...

Dva mrtví

Starosta ukrajinského města Luck pak ruský útok potvrdil. „Na naše síly na vojenském letišti v Lucku byly vypáleny čtyři rakety ze stíhačky ruské armády. Dva ukrajinští vojáci zemřeli a šest jich utrpělo zranění,“ sdělil podle agentury AFP. A proč Putinovi muži najednou útočí nově na západ země? Podle expertů tento krok Kreml učinil proto, aby nemohly být využívány letištní dráhy pro polské letouny MiG-29, které Varšava chce Kyjevu pro obranu země dát. Druhým důvodem prý může být i vedení nového směru války.

Centrum Čechů

Putinovi vojáci se svým útokem poprvé přiblížili k pomyslné hranici mezi Západem a Východem, a také hranicí Severoatlantické aliance. Jejich útok se totiž odehrál 85 kilometrů od polských hranic a 150 kilometrů od těch slovenských. Navíc oblast je známá také díky tzv. volyňským Čechům, kterých se zde v druhé polovině 19. století usadilo na 16 tisíc. Na konci 80. let 20. století v oblasti žilo ještě deset tisíc Čechů. Jejich počet se ale po roce 1992 snížil, na dva tisíce lidí se totiž rozhodlo vrátit do vlasti. A zájem o návrat do tuzemska se v roce 2014, tedy po obsazení Krymu ruským vojskem, o něco zvýšil. Stejně tomu bylo i v posledních dvou týdnech, kdy na Ukrajině vypukla válka.

Ukrajinský hudebník Bogdan upozornil na válku neobvyklým způsobem: Předstíral mrtvolu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.