Případ podle Devadesátek? Elitní detektiv Jan Lomnický zavzpomínal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Případ podle Devadesátek? Elitní detektiv Jan Lomnický zavzpomínal

Seriáloví vyšetřovatelé Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Martin Finger, Vasil Fridrich a Robert Mikluš (zleva).
Seriáloví vyšetřovatelé Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Martin Finger, Vasil Fridrich a Robert Mikluš (zleva). (Foto ČT)

Seriálové Devadesátky už jsou minulostí, v televizi běží nová detektivka, ale lidé si občas připomenou mordy, které sice nezavánějí mafiánskými praktikami, ovšem byly neméně otřesné, brutální. Vraždí se ve městě, na venkově, ale rozdíl je v tom, že na vsi si lidé déle pamatují. Jako v Klenovce u Přelouče. S elitním vyšetřovatelem Janem Lomnickým (58) známým z případu sadistických manželů Stodolových, si připomínáme sadistickou vraždu důchodce.

Klenovka u Přelouče je poměrně malá vesnice, proto místními otřásl 10. června 1993 mord. V anonymitě města a časté migraci jeho obyvatel přece jenom šťavnaté historky vyšumí. Na vsi je to téma na dlouhé roky. Není divu, jinak se tam nic moc neděje... Do osudného dne žil mezi obyvateli Klenovky i Václav P. (narozen 1919). V domku pobýval už léta sám. V okolí Klenovky bydleli nebo pracovali i Romové. A také oni zaregistrovali, že pan Václav je osamělý.

Šli si pro šedesát tisíc

V den D se potkali v hospodě v Klenovce dva Romové ze sousedního Štěpánova. Oba žili tehdy ze sociální podpory, takže do kapsy měli hluboko. Občas se snažili alespoň nějaký ten dluh částečně splatit, aby i do hospody měli cestu nadále otevřenou. Mladší z Romů Bohumil V. (ročník 1970) i jeho známý Josef O. (1954) byli recidivisté, v jejich případě se dosud jednalo o majetkovou trestnou činnost. V hospodě trávili tenkrát čas i se svými družkami. Mladší Rom se v jednu chvíli naklonil ke staršímu s návrhem a se slovy: „Hele, mám chlapa, který má tak šedesát tisíc korun. Bydlí tady kousek odsud, zajdeme k němu domů a uvidíme, co bychom mu mohli vzít.“

Reflex podcast: Veronika Bednářová a Vojtěch Rynda o seriálu Devadesátky

Video se připravuje ...

Topůrko, kdyby se cukal

Netrvalo dlouho a oba se zvedli od stolu, aniž by partnerkám cokoliv řekli, a vydali se ke starému pánovi. Po cestě se domluvili, že do domu půjdou zezadu stodolou a starší z nich požádá důchodce o sklenici vody. Mladší spatřil ve stodole větší, asi tak pětikilové kladivo. Vyrval z něho topůrko s tím, že kdyby byl děda silnější a nějak se chtěl bránit, tak ho tím zpacifikuje. Zatímco starší z kumpánů po vstupu do starcova obydlí požádal o vodu a napil se z půllitru, mladší ke starému pánovi přiskočil a topůrkem ho bez váhání udeřil silně dvakrát do hlavy. Starci se okamžitě spustila krev z hlavy. Nicméně pouze zavrávoral, takže musel být následně stržen na zem a hadrem, starou košilí začal starého pána mladší z kumpánů škrtit. Starší se tomu podivil, co prý to dělá, načež dostal odpověď: „Když už je to takhle, tak to musím dokončit.“

Pak si umyl ruce od krve

Zatáhli oběť v kuchyni ke kamnům a k noze od kamen již chroptícího starce pomocí hadru přivázali. Následně otočili dům doslova vzhůru nohama, ale našli všeho všudy jen 30 korun. Zatímco starší z nezvaných hostů byl ze zisku zklamaný, mladší ani tak malou finanční částkou nepohrdl. Starý pán o pár minut později, přivázán k noze od kamen, za slábnoucího smrtelného chropění umírá. „Mladší z pachatelů se nám později přiznal, že se na ležícího starého pána nechtěl už ani podívat, začal si totiž uvědomovat, co mu způsobil. Oba odcházeli opět stodolou, mladší si zde ještě v kbelíku s vodou umyl ruce od krve,“ vzpomíná na případ kriminalista Jan Lomnický.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (27. 2. 2022)

Seriál Devadesátky sleduje skutečné kauzy té doby

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.