Zemřel herec a dabér Jiří Plachý (†75): Jiřina Bohdalová pláče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel herec a dabér Jiří Plachý (†75): Jiřina Bohdalová pláče

Jiří Plachý zemřel ve čtvrtek.
Jiří Plachý zemřel ve čtvrtek. (Foto ČTK, ara)

Zpráva o smrti herce a dabéra Jiřího Plachého (†75) zarmoutila 90), někdejší kolegyni z Divadla na Vinohradech i »oběť« ze seriálu Ach, ty vraždy!. „Jeho máma mi kdysi velmi pomohla, proto jsem k němu měla velký vztah,“ smutní herecká legenda.

Jiří Plachý užíval přídomek mladší, jeho otcem byl totiž neméně známý herec stejného jména, jehož proslavil film Císařův pekař – Pekařův císař, kde si zahrál magistra Kellyho. Jiřího maminka Jitka Plachá pak pracovala v Československé televizi. „Jitka Plachá mi velice pomohla v mých začátcích. Znala totiž moji situaci, kdy byl tatínek zavřený a já musela živit celou rodinu, a počítala jsem každou korunu. Jitka mi proto přihrávala malé role, jak já říkám kuk za vázou. Známí herci je dělat nechtěli, a tak Jitka vždy navrhla mě. V době, kdy jsem neměla ani na chleba, to pro mě byla spása. Tím pádem jsem měla velký vztah i k jejímu synovi, měla jsem ho moc ráda,“ vzpomíná Bohdalová, kterou zpráva o kolegově smrti velmi zabolela.

Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy!

Video se připravuje ...

Neměl ostré lokty

Plachý po studiích získal v roce 1967 angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, od roku 1970 byl členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech. Tam ztvárnil desítky rolí. Výrazně se uplatnil také v dabingu. Film ho sice opomíjel, diváci si ho ale pamatují jako Fanoše ve filmu Všichni dobří rodáci. Větší uplatnění našel v televizi, kde hrál v seriálech Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana, v inscenacích Poslední koncert, Hřbitov pro cizince nebo cyklu Ach, ty vraždy!, kde si zahrál právě s Bohdalovou v epizodě Vražda poštovní doručovatelky. „Jiří byl dobrý herec, ale neměl ostré lokty, neuměl se někam cpát,“ dodává Bohdalová.

Jiřina Bohdalová točí dokument o svém životě: 90 minut pravdy!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.