Tajemství kultovních Básníků konečně prasklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Tajemství kultovních Básníků konečně prasklo!

Kleina deptali bolševičtí cenzoři
Kleina deptali bolševičtí cenzoři (archiv Blesku)

Zamítavý štempl: »Nevyhovující potřebám doby, cynické a ideově vyprázdněné«! Úspěšná a zásadní komedie Jak svět přichází o básníky (1982) režiséra Dušana Kleina (†82) se vinou cenzury nikdy nemusela dostat do kin a pochopitelně by nevzniklo ani pět více či méně úspěšných pokračování. Hned po natočení totiž rigidní straníci film strčili do trezoru!

První díl básnické série se dostal do kin (od premiéry ho vidělo pět milionů diváků) až po půl roce. Po neúnavném boji naštvaného režiséra Kleina papaláši svolili se dvěma podmínkami. „Z ústředního výboru strany rozeslali do všech redakcí novin a časopisů, že se o filmu nesmí psát. Takže žádná propagace. A musel jsem tři scény vystřihnout,“ popsal Dušan Klein.

Nedotažené, prázdné…

Film prý vznikl rychle, po delším castingu a kamerových zkouškách, kdy se hlavní dvojice hledala i v Ostravě, Brně, na Slovensku a v Polsku, bylo vše natočeno za měsíc. „Jenže pak se jednotlivé stranické orgány na Barrandově a na ÚV předháněly, kdo to víc strhá. Viděli v tom nové a nevhodné komentování společenských událostí. Napsali, že je to nedotažené, prázdné.“ Přitom Klein měl jedinou motivaci, udělat film pro mladé, který zabere i mezigeneračně a dostane lidi do kin.

Zemřel Dušan Klein. A Adamcová o vztahu se synem Escobara

Video se připravuje ...

„Točil jsem do té doby vesměs detektivky, ale přišel za mnou jednou pan doktor Pecháček s úžasným scénářem. Mělo to úplně novou poetiku, humor. Připomínalo mi to mé mládí, moji pubertu a ještě jsem v tom viděl své dva pubertální syny. V kinech tehdy běžely filmy, kde vystupovaly děti z rozvedených rodin, děti alkoholiků. Děti, co se dostaly do střetu s drogami. Tohle byla živá voda,“ líčil Dušan Klein, když jsme s ním před několika lety pořizovali jeden z posledních rozhovorů.

Vrchní cenzor usnul

Vzpomněl si, jak při schvalovací projekci ředitel českého filmu Milan Lajčiak usnul (vědělo se, že poměrně dost pije) a když se vzbudil, zmínil jen, že je mu z toho zle (mohlo to být také z dostavující se kocoviny, ale to se už dnes nedozvíme). „Navíc se nikdo nesmál. Všichni byli zaražení. Reakce rozpačité, nikdo nechtěl říct názor jako první.“

Komedie podle schvalovacího přípisu mj. »může vyznít jako cynický pošklebek nad vším a ze všeho«. Vtipné je, že šéf kulturní rubriky Rudého práva Jan Kliment naopak popsal, že mladí jsou mnohem dál a téma je »neúměrně puberťácké«. Absurdní plky, jenže proti komunistické ostrakizaci nešlo nic dělat. „Nakonec se rozkřiklo, že na nejvyšších místech film odsoudili, že byl zakázaný a to mu udělalo nejlepší reklamu,“ uzavřel Klein. Lidi pak vzali kina útokem. „Volal mi ředitel kina Lucerny, že fronta tři hodiny před začátkem vede až na Václavák,“ vzpomněl ještě po letech slavný režisér.

Premiéra Básníků 6: Dušan Klein chtěl ještě sedmý díl!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.