V Brně končí tramvajenky: S »šalinkartou« jezdil i herec Svoboda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Brně končí tramvajenky: S »šalinkartou« jezdil i herec Svoboda

Lumíra Nykla z Ulice hraje Václav Svoboda
Lumíra Nykla z Ulice hraje Václav Svoboda (TV Nova)

Plných 90 let provázely Brňany na cestách městskou dopravou, teď je s nimi amen. Papírové předplatné jízdenky, kterým se jinde přezdívá tramvajenky, ovšem v Brně jim neřeknou jinak než šalinkarty, definitivně skončily.

Cestující si od Nového roku zvykají na jejich elektronické následovnice. „Dvě třetiny z aktuálních 184 tisíc uživatelů předplatních jízdenek využívají elektronickou formu. Dalších 60 tisíc si ji aktuálně vyřizuje,“ řekla Hana Tomaštíková, mluvčí dopravního podniku. Ten představil nostalgické video, v němž jsou k vidění podoby papírových kuponů od 30. let minulého století. Tomu z roku 1989 vévodí známá tvář herce Václava Svobody (57), jehož proslavili filmoví Básníci a nekonečný seriál Ulice.

Řada Brňanů neskrývá dodnes nostalgii. „Měl jsem měsíční, pak čtvrtletní. Jen mi vadily dlouhé fronty na známku a občas její hledání po kapsách,“ svěřil se vedoucí muzea G. J. Mendela Jiří Sekerák (58).

Aneta Krejčíková jako Gábina Pumrová v seriálu Ulice

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.