Předpověď počasí: Kolikrát ještě spláchnou nás deště? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Předpověď počasí: Kolikrát nás ještě spláchnou deště?

Jaro kosa, v létě déšť. Globální oteplování?
Jaro kosa, v létě déšť. Globální oteplování? (Profimedia.cz)

Tento způsob léta zdá se poněkud nešťastným lidem téměř po celém Česku. Letošní prázdniny nás totiž pravidelně trápí bouřky doprovázené větrem a deštěm. Toho o víkendu spadlo nejvíc v jižních Čechách, v Pardubicích zase vichr odnesl střechu paneláku.

Časté výjezdy hasičů, vichr, lijáky, bouře a lidé s obavami vzhlížející k obloze i předpovědím. Takové je letošní léto. I uplynulý víkend vypadal podobně. V jižních Čechách v bouřkách zasáhli hasiči třiapadesátkrát. Zaměstnaly je následky nárazů větru, které dosahovaly až 90 km/h. „Vyjížděli jsme hlavně k popadaným stromům. Někde za hodinu napršelo přes 37 litrů na čtvereční metr,“ uvedl jejich mluvčí Vratislav Malý. Nejvíc mokly Strakonice, kde za 24 hodin napršelo 46 litrů na metr čtvereční. Od sobotního večera do včerejšího rána bouřky stihly prolít deštěm téměř celé Čechy a částečně severní Moravu. Zvedly i vodní toky, naštěstí ale nikde natolik, aby hrozily povodně.

Zastavené vlaky

Pražští hasiči vyjížděli během sobotní noci kvůli průtrži mračen čtyřikrát. Zastavil i vlakovou dopravu mezi stanicemi Praha - Veleslavín a Praha - Masarykovo nádraží. V ulici U Dráhy v Praze 6 se totiž do kolejiště sesunula část podmáčeného svahu! Úplně prvním výjezdem v souvislosti s bouřkou byla však událost v Pardubicích. „Na Palackého třídě vítr odnesl střechu z výškové budovy. Hasiči ji zajistili tak, aby nevisela dolů a nehrozila pádem,“ upřesnila Aha! krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Oddechneme si v teple

S nedělním ránem přišlo zklidnění toků i počasí. Nejméně na týden si můžeme oddechnout a deštníky i holinky odložit. Kromě ranních mlh a občasných přeháněk nás konečně čeká zase letní počasí s teplotami dosahujícími v pátek až k 32 °C.

Jak bude

Dnes Polojasno až oblačno, ráno ojediněle mlhy. Den 22 až 26 °C.

Zítra Polojasno, ráno ojediněle mlhy, místy přeháňky. Noc 12 až 16 °C, den 23 až 29 °C.

Středa Polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 12 až 16 °C, den 22 až 26 °C.

Čtvrtek Jasno, odpoledne přechodně oblačno. Noc 11 až 15 °C, den 23 až 27 °C.

Pátek Jasno až polojasno. Noc 12 až 16 °C, den 26 až 32 °C.

Přečtěte si
František Klapal
18. 8. 2022 • 20:41

No třeba letos to s tím deštěm nijak slavné není. Právě minulé léto jsem na terase investoval do markýzy proti dešti od https://www.t-shade.cz/markyzy/ aby se tam dal trávit čas i když prší a letos jsme ji k tomuto účelu prakticky nevyužili. Jako stínení před sluncem se ale také hodí.

Jan Kocián
10. 8. 2021 • 17:59

V neděli 15. srpna bude v Čechách 37 °C až 38 °C, takže půjde na české poměry o extrémně vysoké teploty!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.