Šafránková (†68): Kdy a kde proběhne rozloučení s Popelkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šafránková (†68): Kdy a kde proběhne rozloučení s Popelkou

Libuše Šafránková a Josef Abrhám
Libuše Šafránková a Josef Abrhám (David Malík)

Pozůstalí se na všem domluvili s ministerstvem kultury, které jim poslední rozloučení pro veřejnost pomůže zorganizovat.

Dvě rozlučky

„Maminka si nepotrpěla na velkou pozornost a cenila si soukromí. Vím ale, že by určitě stála o to, aby ti, kteří ji měli rádi, měli možnost se s ní rozloučit na místě, kam ráda přes třicet let chodila,“ oznámil v tiskovém prohlášení hereččin syn Josef Abrhám mladší (44). „Proto jsme se rozhodli uspořádat veřejné rozloučení v našem kostele svaté Anežky na Spořilově v pátek 25. června 2021 v dopoledních hodinách,“ upřesnil syn. Pohřeb jako takový proběhne ve stejný den odpoledne v kruhu rodiny a blízkých přátel. Na prostranství u kostela ho budou moci lidé sledovat na velkoplošných obrazovkách.

Zpátky domů

„Zádušní mše a uložení na hřbitově pak proběhne o týden později, druhého července, v jejích rodných Šlapanicích u Brna,“ doplnil Abrhám mladší s tím, že další podrobnosti oznámí v příštích dnech.

Po ztrátě Popelky přišel strach o Abrháma! A Eben prezidentem?

Video se připravuje ...

Autobusy z Německa

Rozloučit se s Popelkou chtějí také stovky jejích fanoušků z Německa. Podle informaci místních médií mají do Prahy vyrazit autobusy např. z Mnichova nebo z Moritzburgu, na jehož zámku se v roce 1973 natáčela kultovní pohádka.

Popelka a její nelehké začátky v Praze: Byt jí sehnal yt jí sehnal »Lanďák«!

Popelkou nebyla jen na plátně, ale i v životě! Po příchodu do Prahy neměla Libuše Šafránková na růžích ustláno. Přespávala u kamarádky v suterénním bytě. Vlastní bydlení jí sehnal až bouřlivák a kolega z Činoherního klubu Pavel Landovský (†78). Do smrti mu za to nepřestala být vděčná...

Do hlavního města se dostala až ve svých 19 letech v roce 1972, protože z rodných Šlapanic odešla nejdřív studovat konzervatoř do Brna, kde měla i své první angažmá. „Přišla v námořnických šatečkách, se síťovkou, v ní peněženku a italské boty na obřích podpatcích,” zavzpomínala herečka a její pozdější kamarádka Jana Břežková (77), jak na ni prvně zapůsobila v pražském Činoherním klubu.

Husa z Moravy

Libuška sice měla už v té době za sebou velkou roli ve filmové Babičce, avšak neměla střechu nad hlavou. „Když jí Pavel Landovský sehnal byt – bydlela předtím v suterénu u jedné kamarádky z divadla – přivezla mu za to upečenou husu z Moravy,” vylíčila Břežková Popelčiny začátky s tím, že červený koberec před ní nikdo neroztahoval.

Zmáčená Popelka

Do pohádky Tři oříšky pro Popelku, která ji proslavila, byla obsazena až po roce v Praze. Ani potom ale neměla Libuška hvězdné manýry, spíš chtěla splynout s davem. „O prázdninách jsem nikomu nesměla říkat, že je – ta Popelka! Ale pak skočila v šatech do moře před celou výpravou, sotva jsme vylezly z vlaku, protože uviděla moře!“ uzavřela Břežková své vzpomínky na Šafránkovou.

Celoživotní kamarád

Pavel Landovský se nakonec stal jejím celoživotním přítelem. Byl ostatně jedním z těch, kterým se herečka rozhodla jít na pohřeb. A nejen to! V říjnu 2014 na něm taky emotivně promluvila a v prosinci si sama vyslechla zdrcující diagnózu – lékaři jí našli rakovinu.

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
picoda
15. 6. 2021 • 08:30

Nikde nepsali pricinu umrti L.S. Do nemocnice sla v pohode. Vypadala normalne, smala se, mluvila a den po zakroku zemrela ? Neni to nahodou vina lekaru ? a oni se to snazi " ututlad ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.