50. výročí: Už zase skáču přes kaluže, hlásil Dlouhý (†52) ve své první roli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

50. výročí: Už zase skáču přes kaluže, hlásil Dlouhý (†52) ve své první roli

Nezdolný Adam byl první filmovou příležitostí tehdy dvanáctiletého Vladimíra Dlouhého.
Nezdolný Adam byl první filmovou příležitostí tehdy dvanáctiletého Vladimíra Dlouhého. (Bontonfilm)

Bylo mu teprve 12 let a už si získal srdce diváků. Vladimíru Dlouhému (†52) film Už zase skáču přes kaluže před 50 lety otevřel herecký svět. A na Moravu umístil skutečný příběh australského spisovatele.

Australan Alan Marshall (†81) vydal první díl své životopisné trilogie Už zase skáču přes kaluže roku 1955. Jeho Československou filmovou podobou byl nadšen stejně jako statisíce tuzemských diváků. V premiéře snímek zhlédli poprvé před 50 lety, 7. května 1971. Kdo je dojímal i rozesmál, byl Vladimír Dlouhý v hlavní roli Adama z chudé venkovské rodiny. Po tatínkovi rajťákovi podědil lásku ke koním a těšil se, až je bude krotit jako on. Plány mu ale překazila vážná nemoc – obrna, kvůli níž chlapec ochrnul. Ani tak se nevzdal a díky snaze lékařů i silné vůli nakonec na koni vyjel. A kromě toho stihl i všechny klukovské lumpárny. „Co by asi dělal, kdyby byl úplně zdráv,“ komentoval jeho zatvrzelost místní farář (Karel Vlček, †51).

Osudový film

Scénář podle Marshallova životního příběhu napsal jeden z nejvýznamnějších českých autorů Jan Procházka (†42), ve stejném roce stihl i Svatby pana Voka nebo Ucho. I tady byste ale jeho jméno v titulcích hledali marně, byl zakázaný. Snímek režírovaný Karlem Kachyňou (†79) uspěl všude tam, kde ho promítali, a získal řadu cen. Dokonce i na festivalech v Srbsku či Íránském Teheránu. Řada z nich zamířila rovnou k Vladimíru Dlouhému. Hrál s neuvěřitelnou lehkostí, stejně jako zvládl jízdu na koni.

Kolegové vzpomínají na Vladimíra Dlouhého

Video se připravuje ...

„Vypadal, jako by k sedlu přirostl. Byl opravdu dobrý,“ dodnes vzpomínají obyvatelé Nového Dvora na Písecku, kde se také natáčelo. Pro Dlouhého to byl úspěšný start hereckého života, v němž sváděl možná těžší boj, než jeho Adam.

Talent vykoupený démony

Vladimír Dlouhý nebyl jen dětskou hvězdou 70. let. Šlo o nadaného herce, který dokázal být stejně romantickým Petrem v Arabele (1981), jako hrozivým Notným v Kajínkovi (2010), svém posledním filmu. Za roli podruhé obdržel Českého lva, již in memoriam. „Kdyby se narodil ve Francii nebo v Americe, byla by z něj světová hvězda,“ řekla o něm třeba Zlata Adamovská (62). Jenže, jak se říká, výjimečný talent bývá něčím vykoupen. Dlouhého démonem, v němž utápěl své běsy, byl alkohol. Jak vzpomínala představitelka Arabely Jana Nagyová(62), Dlouhý mu holdoval už během vzniku seriálu, tedy v necelých 20 letech. „Pil jsem extraligu,“ přiznal sám herec. Tělo oslabené zdravotními problémy i alkoholem nakonec zmohla rakovina slinivky. Opona za životem herce se naposledy zatáhla 20. června 2010.

Víte, že...

...ve filmu si už stihl zahrát i Dlouhého mladší bratr Michal? Byl novorozeným Adamem na začátku snímku.

Poslední rozloučení s Vladimírem Dlouhým

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.