Zemřel princ Philip: Alžběta II. ovdověla! Po 82 letech známosti a 74 letech manželství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zemřel princ Philip: Alžběta II. ovdověla! Po 82 letech známosti a 74 letech manželství!

Princ Philip
Princ Philip (Reuters)

Přežil několik válek i 73 let služby veřejnosti, které strávil po boku nejdéle sloužící britské panovnice. Za dva měsíce by oslavil 100. narozeniny. Neoslaví. Manžel královny Alžběty II. včera na zámku ve Winsdoru ve svých 99 letech pokojně odešel na věčnost.

„Královna s hlubokým zármutkem oznamuje úmrtí milovaného manžela, jeho královské výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu,“ píše se v oficiálním prohlášení královské rodiny. V březnu pobýval 28 dní v nemocnici, kde se léčil se srdcem, zdálo se ale, že se vykřesal i z této lapálie. O to víc včerejší zpráva o jeho skonu svět zaskočila. „Jeho královská Výsost pokojně zemřela dnes ráno na hradě Windsoru,“ stojí v prohlášení rodiny. S Alžbětou II. měl čtyři děti – Charlese (72), Annu (70), Andrewa (61) a Edwarda (57) – plus osm vnoučat a již deseti pravnoučat, z nichž poslední dvě se narodila letos.

Alžbětu balil od 13 let, vzdal se pro ni koruny!

Philip Mountbatten se narodil na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. V zemi však zuřila řecko-turecká válka a rodina musela uprchnout do exilu. Během dospívání doputoval přes Francii a Německo do Anglie, kde po druhé světové válce získal občanství a přeřízl rodinná pouta se sestrami, které se provdaly za nacistické aristokraty. V 18 letech si začal dopisovat s tehdy jen 13letou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Po 7 letech si budoucí královnu (a svou vzdálenou sestřenici) v roce 1947 vzal již jako nadporučík královského námořnictva a stal se vévodou z Edinburghu. Kvůli své vyvolené konvertoval k anglikánské církvi a vzdal se řecké i dánské koruny.

»Líný« lídr

Na otázku, proč se rozhodl vstoupit do vojenského námořnictva namísto pěchoty, suše odvětil: „Nechtělo se mi moc chodit...“ Ve skutečnosti však byl ctižádostivým mužem, který se již během studií ve Skotsku prokazoval jako rozený vůdce. Když se však Alžběta stala v roce 1952 královnou, zanechal kariéry, aby jí mohl být vždy po boku. v roce 1947, pět let poté, co se stala královnou. Byl patronem mnoha veřejně prospěšných organizací aktivních ve 140 zemích světa!

Královská rodina děkuje zdravotníkům

Video se připravuje ...

Prostě bourák

Po 70 letech ve službách vlasti se v roce 2017 se stáhl z veřejného života, to mu však nezabránilo v tom, aby nadále tropil vylomeniny. V 2019 například způsobil v robustnbím range roveru dopravní nehodu, ze které sice on vyvázl bez zranění, druhá řidička však skončila se zlomenou rukou. Ženě se nakonec omluvil a ve svých 97 letech vrátil řidičský průkaz.

Co čeká Británii po princově smrti?

Se smrtí prince Philipa přichází čas na operaci Forth Bridge, která obsahuje plány na jeho pohřeb i státní smutek. Plán je pojmenovaný podle kdysi nejdelšího visutého mostu, který spojuje Edinburgh s městem Fife. Brity teď čeká státní smutek. Královna bude truchlit oficiálně osm dní, předpokládá se však, že své povinnosti odloží dalších 30 dní. Zármutek vyjádří členové parlamentu i členové královské rodiny černým smutečním páskem, který se nosí na levé ruce. Vévodům pohřeb zřejmě proběhne v kapli sv. Jiří ve Winsdoru, v jehož zahradách bude také pohřben.

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.