Nestůj a pojď! ...vyzvali Páni kluci před 45 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nestůj a pojď! ...vyzvali Páni kluci před 45 lety

»Nestůj a pojď!« vyzvali Páni kluci poprvé před 45 lety
»Nestůj a pojď!« vyzvali Páni kluci poprvé před 45 lety (Blesk, Bontonfilm)

Pořádné klukovské dobrodružství s nebezpečím i první láskou, s nezapomenutelným hitem Petra Hapky. A nikoliv z amerického, nýbrž z českého městečka. Filmová rodinná komedie Páni kluci měla premiéru přesně před 45 lety!

Řádění kamarádů Tomáše, Jožky a tuláka Huberta z městečka Levín na počátku 20. století sledovali diváci v kinech poprvé 1. března 1976. A jeho hrdiny si hned zamilovali.

Nejlepší prázdniny

Scenáristovi Janu Procházkovi (†42), jenž se premiéry filmu nedožil a pod jehož dílem musel být kvůli zákazu podepsán Vít Olmer (78), se povedlo nevídané. Klasické Dobrodružství Toma Sawyera (1876) od Marka Twaina (†74) přenést do českého prostředí. Režie se chopila Věra Plívová-Šimková (86), expertka na dětské filmy. „Natáčení byla jedna velká zábava, asi nejlepší letní prázdniny,“ vzpomínal představitel Tomáše Michael Dymek (58). Ten se stal miláčkem malých i velkých slečen, lidé ho poznávají dodnes.

Vybírali z tisíců dětí

Tomášovu velkou lásku Blanku hrála Magdalena Reifová (57). „Byl to můj opravdu první velký film,“ uvedla. „Na naše role byl obrovský konkurz. Paní režisérka prošla se Zdeňkem Zelenkou, tehdy svým asistentem, stovky škol. Užší výběr byl asi z tří tisíc dětí.“ Vyplatilo se, herecké obsazení bylo famózní. Stejně jako malebnost městečka, jímž byly hlavně Litoměřice. V nich přitom filmaři využili jen zhruba kilometr čtvereční. Kromě obsazení a prostředí se divákům vryl do paměti i hit Václava Neckáře (77) Nestůj a pojď s textem Zdeňka Rytíře (†69) a hudbou Petra Hapky (†70), který napsal melodie pro celý film. Jejich výzvu rádi uposlechneme i po letech.

Proč měla Bohdalová blízko k herečce týrané komunisty? A Neckářovi se komplikuje život i zdraví

Video se připravuje ...

Malé a velké hvězdy

Trojici hlavních hrdinů, Tomáše, Huberta (Petr Voříšek, 58) a Jožky (Petr Starý, †54) i jejich dětských spoluhráčů doplnila řada hvězd. Třeba Iva Janžurová (79) coby teta Apolena, Karel Augusta (†62) jako její manžel a přednosta stanice Václav, Jožkovu maminku hrála Zdena Hadrbolcová (83). Mezi filmovými lumpy nechyběl »Blikavej« Petr Jiří Lábus (71), pana řídícího Pajprleho ztvárnil Petr Nárožný (82), učitele Josef Somr (86). Trochu utajený je pak jako strojvedoucí Pakrčka Josef Laufer (81), jemuž propůjčil hlas Jiří Wohanka (75).

O čem jsou

V malém městečku prožívají svůj klukovský život tři kamarádi Tomáš, Hubert a Jožka. Tomáš žije u tety Apoleny a strýce Václava, je plný nápadů často končících průšvihem. Aby dalšímu kluci unikli, a také výprasku po krádeži pochvalných lístků ve škole, utečou z domova. V ruinách hradu najdou peníze ukradené z místní Občanské záložny – vrátí se s nimi přímo na vlastní pohřeb. Všichni se totiž domnívali, že chlapci utonuli...

Iva Janžurová na zahájení Febiofestu: Před filmem o Gottovi utekla!

Video se připravuje ...

Víte, že...

...Dymek dostal za roli Tomáše honorář šest tisíc korun, za něž koupil sobě a svému bratrovi jízdní kola a matce elektrický motor do šicího stroje?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.