13. komnata kytaristy Lubomíra Brabce: Přehrál si ruce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

13. komnata kytaristy Lubomíra Brabce: Přehrál si ruce!

Kytarový virtuoz předvedl své umění za doprovodu zpěváka Karla Vágnera
Kytarový virtuoz předvedl své umění za doprovodu zpěváka Karla Vágnera (herminapress.cz)

Jako vůbec první umělec koncertoval v těžkých podmínkách v Antarktidě. Potápěl se za polárním kruhem v ledové vodě. Proto mají lidé většinou kytarového virtuosa Lubomíra Brabce (67) za nezmara. Má ale za sebou těžkou životní zkoušku. Ještě za studií si »přehrál« ruce a dostal těžký zánět šlach. Vypadalo to, že kariéra končí, aniž pořádně začala.

Lubomír začal hrou na housle, ale pak ho chytla kytara. Na konzervatoři cvičil o víkendech od devíti ráno do jedenácti večer a ve všední dny sedm hodin denně. Přetrénoval se. „Chtěl jsem dokázat tátovi, který byl taky muzikant, že to dokážu,“ svěřil se hudebník, který ke kytaře přibral ještě lesní roh. Konzervativní léčba – mastička nepomáhala a nabízená operace mohla navždy zmařit jeho hudební sny.

Zachránila ho až Božena Kamenická, řečená Bába radnická neboli bylinkářka. „Táta hrál v orchestru s jejím synem. Tak jsem za ní vyrazil do Radnic. Přede mnou byl u ní tehdejší předseda vlády Lubomír Štrougal. Když ho odvezli, byl jsem na řadě já,“ vzpomínal Brabec. Dostal předpis na mast, ale zpočátku nezabírala. „Léčitelka mi řekla, že nejlepší by bylo strčit ruce do hnoje, ale my ho neměli. Tak jsem mazal poctivě ruce i druhý týden a ten třetí najednou přišla úleva. Mohl jsem zase vzít kytaru do ruky,“ líčil Lubomír ve své 13. komnatě na ČT. Dodnes ovšem mívá v noci sny, že hraje a nepraskají mu struny, ale ruce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.