Zemřel režisér Chalupářů František Filip (†90): SMRT KVŮLI... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel režisér Chalupářů František Filip (†90): SMRT KVŮLI...

Režisér František Filip
Režisér František Filip (Martin Pekárek, archiv ČT )

Na druhý svátek vánoční oslavil 90 a těšil se dobrému zdraví. Když jsme mu gratulovali, náš nejslavnější televizní režisér měl roušku a říkal: „Raději ji vůbec nesundávám, to víte, není mi už dvacet.“ Režisérského barda si ale covid stejně našel a »otec« Chalupářů František Filip včera podlehl oboustrannému zápalu plic.

Celý život zasvětil České televizi. V roce 1954 se stal jejím prvním zaměstnaným režisérem a od té doby chrlil jeden seriál nebo film za druhým, včetně slavných Chalupářů. Kdyby si měl prý vybrat několik oblíbených míst, na které do smrti smrťoucí nezapomene, tak to je Klimentská ulice v Praze, kam chodil na FAMU, a také Staroměstské náměstí, kde si Potůček ze Třech chlapů v chalupě bral Stellu Zázvorkovou (†83). „Teď tam už stojí morový sloup, já mu ale říkám koronavirový sloup,“ rýpl si s potěšením.

Chalupáři? Odvárek!

„Chápete? Čtyřicet let jsem držel hubu a najednou jsem točil davy těch rozjitřených lidí. Na to nezapomenu, ani na ten pohled na celou matičku Prahu, ve které jsem snad točil úplně všude.“ Režisérovi se v tu chvíli leskly oči a neodpustil si poznámku: „Chalupáři? Cha! Nestydím se na ně, ani na ně nejsem hrdý. Byl to ale takový slabý odvárek všeho toho ostatního a s tím živým dokumentem z Víta jsou naprosto zanedbatelní.“

Režisér František Filip: Na pohřbu kamarádky prozradil dávné tajemství!

Video se připravuje ...

Stihli jsme si naposledy zamávat

Když jsme vedli náš poslední rozhovor, stihl se rozpovídat o tom, že když prý rekapituluje svůj režijní život, kdy za první práci v televizi dostal honorář 60 korun, musí být se sebou spokojený. „Nějak jsem proplouval, nemusel jsem udělat nic, za co bych se styděl. Nikomu ani ničemu jsem nikdy neublížil a to mě dělá klidným a šťastným,“ netajil se František, se kterým jsme si na jeho jubileum připili netradičně whisky. „Bublinky moc nemám rád, vizourem ale nepohrdnu,“ vysvětloval. „Víte, já už toho moc nenachlastám,“ smál se a posteskl si, že ještě večer musí nasednout do auta a nakoupit. „No jo, když jsem byl téměř celý den s vámi, tak to musím dohnat večer. Naštěstí mám auťák a ještě řidičák.“ Zamávali jsme si a ani ve snu by nás nenapadlo, že je to naposled.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 10.1.2021

Zesnulý režisér František Filip: Proč nechtěl točit Chalupáře?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zadnice
10. 1. 2021 • 18:17

Václav Klaus je v pořadí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.