Robert Hossein (†93): Na mém hrobě bude busta Peyraca s jizvou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Robert Hossein (†93): Na mém hrobě bude busta Peyraca s jizvou

Představitel Joffreye de Peyraca v Angelice Robert Hossein
Představitel Joffreye de Peyraca v Angelice Robert Hossein (profimedia.cz)

Na Nový rok zemřel francouzský herec a režisér Robert Hossein (†93), muž, jenž se zapsal do podvědomí fanynek a milovnic romantiky coby hrabě de Peyrac ze série o Angelice, markýze andělů...

Robert zesnul pouhý den po svých 93. narozeninách. Podle jeho třetí manželky Candice Patouové (73) v nemocnici podlehl problémům s dýcháním. Spekuluje se o tom, že měl koronavirus. Robertova filmová kariéra začala už koncem 40. let minulého století a během sedmi dekád si připsal na svůj účet pěkných pár filmů. Objevil se například ve snímcích Tenkrát na západě (1968), Profesionál (1981) a Muž a jeho pes (2009), kde sekundoval Jeanu-Paulu Belmondovi (87). Jenže tohle všechno nebylo nic proti nejslavnější roli...

Českému publiku, a nejen jemu, zůstane navěky vrytý do paměti jako kulhavý, zjizvený, leč charismatický hrabě Joffrey de Peyrac, jenž získal srdce blonďatého anděla, jehož hrála Michèle Mercierová. „Prožil jsem pět let jen s Angelikou. Bylo to šílené. Ztratil jsem svou totožnost. Jak řekla má žena, můžu natočit třeba sto filmů, ale na mém hrobě stejně bude jen busta Peyraca s jeho jizvou,“ prohlásil před časem Robert o pětidílné sáze, jež začala roku 1964 dílem Angelika, markýza andělů. Snímky vznikly na motivy třináctidílné knižní série manželů Anne a Serge Golonových.

3 ženy a 4 synové

Hossein se narodil roce 1927 v Paříži jako Robert Hosseinoff. Jeho otcem byl skladatel ázerbájdžánského původu a matkou komediální herečka pocházející z Ukrajiny. Už v mládí začal navštěvovat herecké kurzy. Nejprve hrál divadlo, v 21 letech debutoval i ve filmu. Měl čtyři syny se třemi manželkami. Jeho první ženou se stala v 50. letech slavná herečka ruského původu Marina Vladyová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.