Zdražování v době korony: Za jídlo připlatíme desítky korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdražování v době korony: Za jídlo připlatíme desítky korun!

Ze zeleniny podražil nejvíce česnek a květák.
Ze zeleniny podražil nejvíce česnek a květák.  (Foto Blesk - Karel Kropáč)

Taky se vám zdá, že musíte při nákupu potravin sahat stále hlouběji do svých peněženek? Není to jen dojem, jak potvrzují data statistiků. V porovnání s loňským říjnem si nyní museli připlatit hlavně ti, kteří do sebe chtějí napumpovat vitaminy. Dražší jsou ale na druhou stranu i »hřebíčky do rakve«, tedy cigarety.

Za kilo pomerančů nechají lidé v obchodech nyní podle Českého statistického úřadu o 15 korun více, cena stoupla z 39 na 54 korun. A ještě citelnější je to u broskví. Ty se prodávají o 26 korun dráž, a to za 66 korun. U zeleniny to není jiné. Tam jsou »rekordními skokany« česnek, kde si za kilo zákazníci připlatí 48 korun, a také květák. Ten je dražší o 15 korun. „Na vyšších cenách se podílí několik faktorů. Je za tím mnohonásobně vyšší zájem spotřebitelů, ale i nedostatek sezónních pracovníků kvůli koronaviru. Vliv má ale i počasí a také regulace trhu včetně inflace a růstu mezd. Pro zemědělce to znamená vyšší náklady, které pak promítají do ceny,“ řekl Aha! agrární analytik Petr Havel. Podle něj nemůžeme počítat, že by ceny v obchodech klesly.

Běžte pro med
To potvrzuje také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Hrozí výkyvy v cenách dováženého ovoce a zeleniny, kde mohou ještě před Vánocemi ceny dramaticky vzrůst, i o desítky procent. A to zejména v tom případě, že se kvůli druhé vlně pandemie zhorší propustnost hranic, takže bude nákladnější přeprava například jižního ovoce nebo zeleniny ze zemí jako Španělsko nebo Itálie do Česka,“ míní Kovanda. Upozorňuje ale také na to, že může zdražit i český med. „Cena může stoupnout i o třetinu. Kdo jej chce do vánočního cukroví a nehodlá se spokojit s nekvalitní náhražkou medu z Ukrajiny, Urugaye nebo Číny, měl by si do obchodů pro český med pospíšit,“ radí ekonom.

Krabička o 13 korun dražší
Nejen zdravá zelenina a ovoce, ale ceny se »šponují« i u neřesti jako jsou cigarety. První zdražení tabáku přišlo už letos v březnu, kdy se zvýšila spotřební daň. A od 1. září se cena opět zvedla. Podle statistiků si tak v průměru za jedno balení kuřáci meziročně připlatili 14 procent, což dělá 13 korun. A dá se očekávat další zvýšení. Ve Sněmovně totiž leží vládní návrh, kterým se má zvýšit spotřební daň z tabákových výrobků. Od ledna 2021 by tak cena krabičky cigaret mohla vzrůst o další čtyři koruny.

Podrobný přehled a srovnání cen najdete v tištěném vydání dnešního Aha!

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.