Sbohem, agente 007: Zemřel Sean Connery (†90) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sbohem, agente 007: Zemřel Sean Connery (†90)

„Rád bych Skotsko zbavil známek feudalismu“
„Rád bych Skotsko zbavil známek feudalismu“ (Profimedia.cz)

Nechce se tomu věřit, vždyť nedávno ještě oslavil 90. narozeniny. Svět se včera rozloučil se sirem Seanem Connerym, pravým Skotem, prvním a nejlepším agentem 007 Jamesem Bondem.

Už v roce 2015 svět obletěla zpráva, že milovaný James Bond je po smrti. Statisíce fanoušků byly v šoku, nakonec se však ukázalo, že šlo o kachnu. Včerejší den se však stal skutečnou ranou pro světovou kinematografii. Hercovu smrt již potvrdila jeho rodina.

Trailer na film Diamanty jsou věčné

Video se připravuje ...

Šarmantní svůdník

Sean Connery se objevil v desítkách filmů. Do historie filmu se však nesmazatelně zapsal coby šarmantní svůdník agent 007. Bonda si zahrál jako vůbec první v řadě sedmi výtečných herců. Svým kolegům roku 1962 ve snímku Dr. No, úvodním ze zatím 25 bondovek, nasadil vysokou laťku. Charismatický chlap byl roku 2020 v britském průzkumu označen za nejoblíbenějšího Bonda všech dob (získal 56 % hlasů). A to vůbec neměl tuhle roli hrát.

Nechtěli jej obsadit

Connerymu zpočátku štěstí nepřálo. Tvůrce Bonda spisovatel Ian Fleming totiž tvrdil, že Connery je na roli elegantního agenta příliš drsný. Však šlo o horu svalů, dokonce se účastnil kulturistické soutěže Mr. Universe a v roce 1952 obsadil třetí příčku. Živil se i jako model a z předchozí kariéry námořníka si vedle svalů odnesl i dvě tetování – Skotsko navždy a Mum and Dad (máma a táta).

Trailer k novému filmu James Bond: No Time to Die

Video se připravuje ...

Navíc nosil příčesek! Nic z toho nezabránilo tomu, aby mu ženy padaly k nohám, milovaly ho. „Byl neuvěřitelně pohledný, mužný a sexy,“ prohlásila o něm bondgirl Honor Blackmanová († 94), která s ním hrála v bondovce Goldfinger (1964). Včera v brzkých ranních hodinách syn řidiče náklaďáku z Edinburghu zemřel. Ve spánku, obklopen nejbližšími v domě na Bahamách. Sbohem Bonde, Jamesi Bonde...

Co o něm (možná) nevíte

  • Chtěl být fotbalistou, byl velkým fandou Glasgow Rangers.
  • Hrál v šesti bondovkách a tvrdil, že ke zvládnutí této role stačí jen kondice a umění líbat.
  • Definitivní sbohem dal filmu ve sci-fi Liga výjimečných, kterou v roce 2003 osobně uvedl i v Praze.
  • Jméno dostal po irském dědečkovi. Narodil se 25. srpna 1930 jako Thomas Sean Connery, vyrůstal v chudobě, ve třinácti letech opustil školu a v šestnácti vstoupil do britského Královského námořnictva.
  • Vydělával si i jako mlékař, leštič rakví nebo model aktů.
  • Z prvního manželství s Australankou Diane Cilentovou měl syna Jasona. Rozvedli se roku 1975 a Connery byl obviněn z násilí na své ženě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.