Cina o nové roli: Stala se z něj bezpáteřní sv*n* | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cina o nové roli: Stala se z něj bezpáteřní sv*n*

Jan Cina
Jan Cina (Profimedia.cz)

Temná padesátá léta, tuhý stalinismus a doba, kdy gay rovnal se takřka zločinec. Slibně namíchaný koktejl příběhu z divadelního prostředí, kde exceluje Jan Cina (32). Televizní událostí podzimu je třídílná série Herec, drama, kde za nitky tahají estébáci, dnes na ČT uvidíme první díl...

Jan Cina hraje mladého ambiciózního divadelníka, který je schopen udělat všechno pro kariéru. Místo agitek u ochotníků chce hrát velké role na velkém divadle. „Když jsem si scénář přečetl, říkal jsem si, že je neuvěřitelné, jaká je moje postava svině. Ale pak jsem si uvědomil, že žádná svině se nestane sviní jen tak, je pro to nějaký důvod,“ vylíčil zadání pro postavu herce Láníka. Jenže je něco za něco, chce výš a musí se upsat ďáblu; klasické téma, akorát tady jsou temné síly ztělesněny kádry Státní bezpečnosti. „Mám pocit, že režiséři vidí jakousi moji temnější stránku. A já o ní buď nevím, nebo ji možná nechci vidět,“ uvažuje Jan Cina. Dodává, že hrál prince, dealery, autistu i čerta a čeká na vytříbenou »vyvoněnou« roli.

Spolu z domu: Jan Cina s přítelem zahřáli u srdce zdravotníky z Bulovky!

Video se připravuje ...

„No, a dostal jsem postavu s tak silnými morálními rozpory. Nicméně můj Stanislav Láník vždy volí variantu, která je pro něj nejvýhodnější. Princip lži je v tomto případě velice zajímavý a silný prostředek.“ A mnohovrstevný, jak se říká, nic není černobílé… Se špatným kádrovým posudkem chce pomoc sobě, sestře i babičce, ale nastupuje cestu do pekel. Cina se tradičně na roli připravoval svědomitě. Bádal po vzpomínkách pamětníků, četl studii zabývající se životem homosexuální menšiny v Čechách v průběhu 20. století a byl na kurzu u hereckého kouče z Anglie. „Pohled na tu dobu je pro mě i dnes děsivý, nedovedu si představit, jak bych se zachoval v podobných případech. Byla to absurdní doba, kdy šlo skutečně o život,“ uzavírá Jan Cina. V příběhu se zaprodá a bude napínavé sledovat, jak z toho ven, jak se vypořádá nejen se svým svědomím, ale jak si zachrání život!

 

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 11.10.2020

Bude se Jan Cina ženit? Zasnoubili jsme se po našem!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.