Otík z Vesničky slaví 65! Retarda měl hrát Vydra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Otík z Vesničky slaví 65! Retarda měl hrát Vydra

János Bán dodnes bere roli Otíka jako významný mezník ve svém profesním životě.
János Bán dodnes bere roli Otíka jako významný mezník ve svém profesním životě. (Foto Aha! – Martin Hykl, ara)

Dodnes si prý poskočí, stejně jako ve filmu, který ho vynesl na hvězdné nebe. „Když jdeme s mým synem po ulici, rádi si sem tam povyskočíme,“ prozradil János Bán. Jeho opožděný prostoduchý Otík Rákosník je zásadní pro komedii Vesničko má středisková (1985) stejně jako ona pro něj. Mimochodem, Otík dnes oslavil pětašedesátiny!

Retardovaný kluk s pohledem plaché laně, střídavě ustrašený i naivně šťastný, kvůli sluchátkům na odstáté uši většinou hluchý, milovník rohlíků a majitel koňského úsměvu, každý si ho tak pamatuje. „Měl jsem štěstí, že jsem tu roli dostal. Vyjel jsem se zpoza železné opony na Západ, do Hollywoodu, na festivaly, pro moji kariéru to mělo obrovský význam,“ vzpomíná dnes János Bán, renomovaný herec z Budapešti a pedagog na vysoké škole.

Laurel a Hardy

„Byli jsme s Mariánem Labudou pro Ameriku Laurel a Hardy východní Evropy, komika malého a velkého, silného a hubeného funguje dodnes a po celém světě,“ řekl nám před pár lety v rozhovoru. Grotesknost vztahu je na rozdílných postavách založena. Otík, čím víc se snaží, tím spíš dohání k zuřivosti řidiče Pávka a jeho agrese vtipně po Labudovsku bublá a kypí. „Nikdy nezapomenu na naši krokovou variaci, jak jsme si s Mariánem vykračovali. Pokaždé, když někoho vidím, jak se snaží srovnat a držet krok, ale nejde mu to, hned si vzpomenu na tento film. A pak kdokoli zapíská, opět si ihned vzpomenu na Vesničku.“

Video se připravuje ...

Zuby, skvělý pomocník

János Bán se na roli pečlivě chystal, chodil mezi mentálně zaostalé děti, pozoroval jejich chování. Nechal si od známého zubaře udělat protézu předkusu. „Poprosil mě o to Jiří Menzel, měla to být indicie mentální zaostalosti. Většinou jsem ale používal jen horní řadu zubů, protože mi dělalo problém, když jsem měl sníst rohlík.“ Marián Labuda si vybavil, jak spolu seděli v hospodě, nerozuměli si, fascinovaně na sebe hleděli a János četl ze scénáře české výrazy: „Pomocí scénáře objednal pivo a rohlík. Já jsem doobjednal guláš,“ zmínil Labuda, který se s Bánem velmi spřátelil.

„A víte, co bylo pozoruhodné? Že si diváci po zhlédnutí filmu, když vyšli z kina, vždycky poskočili. A bylo milé, že stejně poskakovali v Praze i v New Yorku. My jsme vlastně naučili lidi, že vždycky může být do skoku.“ A kdo se dívá pozorně, vybaví si, jak si oba poskočí i pod rudou hvězdou v bráně JZD. A ten chrup? Měl jednu výhodu. Ve filmu musel János Bán mluvit česky. Sice málo, ale pár slov tam měl. A zuby mu tak pomáhaly zastřít akcent. „Také nerozuměl, co si ostatní povídají, tak neměl moc práce s tím nechápavým pohledem,“ prohlásil scénárista Zdeněk Svěrák.

Ztratil jsem přítele

„Znali jsme se od roku 1978, hráli jsme spolu ve filmu, později mě režíroval v divadle. Že jsem Jiřího Menzela mohl poznat, je jednou z největších výher mého života. Ztratil jsem přítele i učitele, ztratili jsme jednoho z nejvýznamnějších režisérů světa,“ prohlásil Bán po nedávné smrti Jiřího Menzela.

Pávka měl hrát Nárožný

Že měl režisér Menzel šťastnou ruku, je jisté. Chemie herců a skvěle napsaný scénář staví film na absolutní vrchol. Málo se ale ví, že scénárista Zdeněk Svěrák slíbil roli řidiče Pávka neprozřetelně Petru Nárožnému. Jenže Menzel nechtěl chlapáka, silného, robustního, ani nevyžadoval prvoplánovou komiku. V řidiči viděl někoho, kdo má hendikep, bojuje o vlastní důstojnost. „Když měl být závozník zaostalý, potřeboval jsem k němu někoho, kdo si pořád potřebuje stoupat na špičky. K tomu musel být pruďas. Také měl krásnou ženu a měl pořád důvod se prát,“ prohlásil kdysi Jiří Menzel. Nejdřív prý myslel, že roli Otíka svěří Václavu Vydrovi, ale pak si vzpomněl na Jánose Bána… „Připomínal mi Vladimíra Pucholta, potkal jsem ho kdysi v Budapešti, hráli jsme spolu v jednom maďarském filmu. Byl autentický, dobrácký a bezelstný. A všem se líbil.“

Věděli jste, že…

… roli Otíkovy babičky začala točit Stella Zázvorková, ale pak získala zájezd k moři, nemohla točit v létě a Jiří Menzel povolal Miladu Ježkovou, známou z Formanových a Papouškových filmů. „Pro film to bylo velké štěstí. Stejně jako obsazení dalších herců,“ potvrdil Menzel.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.