Nemanželská dcera exkrále: Jsem taky princezna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nemanželská dcera exkrále: Jsem taky princezna!

Až v lednu Albert ustoupil a přestal otcovství zapírat.
Až v lednu Albert ustoupil a přestal otcovství zapírat. (Foto Profimedia.cz)

Po sedmi letech soudů si Delphine Boëlová (52) vymohla uznání, že je nemanželskou dcerou belgického exkrále Alberta II. (86). Tím ale nekončí: žádá též titul princezna.

„Nechce být zlevněným dítětem, chce přesně stejné výsady a tituly jako její sourozenci,“ uvedl její advokát Marc Uyttendaele. Poprvé se o aféře Alberta II. začalo psát před čtvrt stoletím, ne každý tomu však tehdy věřil. Až v lednu dal odvolací soud Boëlové zapravdu. Albert, tehdy jen mladší bratr krále Baudouina, udržoval milenecký poměr s baronkou Sybille de Selys Longchamps (79), a to dlouhých 18 let. Tři děti už měl s manželkou Paolou, Delphine se narodila roku 1968. Na trůn usedl roku 1993, když jeho bratr zemřel bezdětný. Abdikoval v roce 2013, čímž přišel o imunitu, a nemanželská dcera konečně měla šanci u soudů. I tak to trvalo sedm let, než Albert konečně podstoupil test otcovství a přestal zapírat. „Měla jsem ostudnou pověst, že prý chci zničit monarchii. Přitom jsem vždycky byla monarchistka!“ řekla agentuře AFP Boëlová, povoláním sochařka.

Pro princátka

Nesoudí se prý jen kvůli sobě, ale i kvůli dětem (16 a 12), kterým by měly náležet stejné tituly. „Ve škole se jich občas ptají, jestli si to máma všechno nevymýšlí a zda to má v hlavě v pořádku. Jsem ráda, že už jim to nikdo říkat nebude,“ ulevilo se Boëlové. S nástupnictvím na trůn by její uznání nic moc nezměnilo, octla by se na 17. místě. Poloviční bratr, král Philippe (60), i dva další jejich sourozenci mají četné potomstvo.

Umělkyně Delphine Boëlová chce královský titul.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.