POČASÍ: Bouřky napáchaly pořádnou spoušť! Tropy už nebudou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

POČASÍ: Bouřky napáchaly pořádnou spoušť! Tropy už nebudou?

Takhle se bouřka řítila na Olomouc. (14.8.2020)
Takhle se bouřka řítila na Olomouc. (14.8.2020) (Facebook Norbert Pitrísek)

Přes 700 míst po Česku zdevastovaly o víkendu bouřky. Lijáky se silným větrem porážely stromy a voda zaplavila pole, vsi i města. Další průtrže přijdou tento týden!

Spoušť napáchaly bouřky třeba v Táboře, kde se silnice se zaparkovanými auty změnily v laguny. Na Trutnovsku a Žďársku museli hasiči evakuovat dva dětské tábory, azyl hledalo na 100 dětí. Po vodou se ocitly i Pertoltice pod Ralskem na Českolipsku, které zaplavila voda a bahno z okolních polí. Podobně dopadly Čelechovice na Přerovsku, v okolí bouřka poničila také chmelnice, kde napáchala škody za 20 milionů. Měsíční příděl vody Živel se nevyhnul ani Praze, kde byly zatopené ulice, vytrhané dlažební kostky a přívalová vlna v Troji spláchla také pražskou zoo.

„Z areálu bylo odhadem odvezeno 32 kubíků bláta a kamení,“ popsal ředitel zoo Miroslav Bobek. Proč jsou škody po bouřkách tak veliké? Mnohde během pátku napršelo tolik vody, kolik běžně spadne za celý srpen. „Srpnový normál je 80 milimetrů. Například na stanici Choceň u Ústí nad Orlicí spadlo 78 milimetrů a 56 milimetrů během jediné hodiny,“ sdělila Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

Lijáky se vrátí

Hasiči vyjížděli jenom v pátek k 743 událostem po celé republice. A bouřky musíme čekat i během tohoto týdne. „Počasí i teploty budou ale dost rozdílné, potřebovat budeme jak deštníky, tak sluneční brýle a plavky,“ shrnula Dagmar Honsová.

Tropy už nebudou?

Podle výhledu meteorologů se v posledním srpnovém týdnu dočkáme proměnlivého počasí s teplotami mezi 20 a 24 stupni. Vlna tropických veder by se tak do konce prázdnin už opakovat neměla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.