Jiřina Steimarová (†91): Zemřela herečka ze slavného rodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Jiřina Steimarová (†91): Zemřela herečka ze slavného rodu

Jiřina Steimarová zemřelave věku 91 let.
Jiřina Steimarová zemřelave věku 91 let. (ČTK)

PRAHA – Svým sňatkem s akademickým sochařem Janem Kodetem propojila dva slavné české rody. Byla matkou herce Jiřího Kodeta a herečky Evelyny Steimarové, babičkou hereček Báry Kodetové a Anny Polívkové.

Svým sňatkem s akademickým sochařem Janem Kodetem propojila dva slavné české rody. Byla matkou herce Jiřího Kodeta a herečky Evelyny Steimarové, babičkou hereček Báry Kodetové a Anny Polívkové. Jiřina Steimarová, dlouholetá herečka Národního divadla, zemřela v neděli ve věku 91 let v Praze.

Jiřina Steimarová pocházela ze slavného českého hereckého rodu. Jejím dědečkem byl plzeňský principál Vendelín Budil a otcem rovněž slavný herec Jiří Steimar. Herecké řemeslo po ní kromě dětí převzala i vnoučata. „V životě to ale neměla lehké, protože jí komunisti na pár let zakázali hrát, a pak musela hrát i to, co nechtěla, protože musela živit tři malé děti,“ vzpomíná dcera Evelyna Steimarová.

Jiřinu Steimarovou vedení Národního divadla okamžitě propustilo počátkem 50. let poté, co její tehdejší manžel odešel za hranice. Nové zaměstnání našla v Hudebním divadle v Karlíně. Steimarovou znali také filmoví diváci, zahrála si ve více než čtyřech desítkách filmových a televizních snímků. Poslední dvě desetiletí života se věnovala výuce herectví. Steimarová bude zřejmě pohřbena ve čtvrtek. „Chceme malý a skromný pohřeb, kde budou nejbližší lidé z rodiny a přátelé, kteří ji znali,“ dodala Evelyna Steimarová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.