Stivínová (46) v roli Štěpničkové: Z pasti StB do kriminálu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Stivínová (46) v roli Štěpničkové: Z pasti StB do kriminálu

Ve filmu Past hraje Jiřinu Štěpničkovou Zuzana Stivínová.
Ve filmu Past hraje Jiřinu Štěpničkovou Zuzana Stivínová. (ČT)

Téměř deset let vězení, vykonstruovaný proces, ve kterém jí navrhovali i ten nejvyšší trest. Nezdařený útěk za hranice, který byl zinscenovanou léčkou StB. Herečka Jiřina Štěpničková (†73) měla nelehký osud, který výrazně poznamenal i vztah s jejím synem, hercem Jiřím Štěpničkou (72). Nejdramatičtější období jejího života připomene dnes večer film Past.

Léto, 1951. Jiřina, která je v angažmá Divadla na Vinohradech (tehdy Divadlo československé armády), dostává dopis od kamaráda, režiséra Františka Čápa z Německa. Zve ji s tím, že pro ni má krásné a odpovídající role. Takové, které jí u nás chybí. Byl to podvrh, fingovaný dopis tajné policie. V tu chvíli agent StB Jiří dostane úkol – vytvořit skupinu pro 22. říjen 1951. Jiřina neváhá, chce utéct i s tehdy čtyřletým synem Jiřím. Říjen, 1951. Planá u Mariánských Lázní. Pět lidí se pokouší hranici, mezi nimi Jiřina. Další tři se na poslední chvíli vrací kvůli plačící holčičce, která je mohla prozradit. Čeká na ně ale policie. Jsou zatčeni odvezeni na výslech.

„O tom, že to byl podvod a past, máma dozvěděla až v 60. letech, když byla rehabilitována. Do té doby nevěděla, že ten, kdo nás předváděl, byl vysoký důstojník StB,“ vzpomíná dnes syn Jiří. Prokurátorka navštíví divadlo a soubor nechá podepsat prohlášení o špatném charakteru herečky. Některé kolegyně navrhují trest nejvyšší: Smrt! Soud se koná v prosinci 1952, předsedá mu maďarský Žid. Jiřina dostává 15 let vězení a nikdo jí nechce říct, kde je její syn.

Zuzana Stivínová (46) v roli Jiřiny Štěpničkové: Byla to statečná žena!

Můžete nám roli přiblížit?

„Hraju matku svého kamaráda, ženu, kterou si mnoho lidí pamatuje, oběť doby. Není to role, kterou si vymyslíte, ale snažíte se jí co nejvíc přiblížit. Zjistila jsem, že byla velice statečná. Nikdy nekolaborovala. Aby nemusela hrát v německém filmu, sama si rozdrtila zdravou nohu a šla na operaci do nemocnice. Stejně ji dostali. StB jí zničila život a nejproduktivnější léta.“

Změnil se díky tomu váš vztah k ní?

„Velmi, mám ji ještě radši. Jde o pohled do padesátých let a rozhodování matky a herečky, která chce pracovat, hrát role svého věku a svobodně se rozhodnout a za to je takto potrestána... Víc jí rozumím a ještě víc se na tu dobu zlobím.“

Celý článek najdete v Nedělním Aha!

Stivínová vystrnadila z bytu manžela! Její posedlost omezuje celou rodinu



Přečtěte si
manunu
17. 2. 2020 • 08:51

Dívali jsme se celá rodina, povedený film. Zuzana Stivínová odvedla perfektní výkon. Velmi nás zaujal také Adam Vojtek je to milý chlapec, hodně talentovaný. Byla to hrozná doba, je potřeba to neustále připomínat i nejmladší generaci. Zločinný komunistický režim zničil život tisícům lidí. Jiřímu Štěpničkovi ukradli komunisté šťastné dětství s jeho maminkou. Paní Štěpničkové zničili život i kariéru.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.