Bizár v Národním: Z Preissové je babochlap | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Bizár v Národním: Z Preissové je babochlap

Jana Preissová
Jana Preissová (Herminapress.cz)

Jedna z historicky nejkrásnějších českých hereček má plnovous jako dřevorubec! Jana Preissová (71), maminka z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, je k nepoznání. Kvůli roli slepého věštce Teiresiáse v Oidipovi je z ní babochlap.

Režisér Jan Frič (36) se evidentně rozhodl klasickou tragédii o hrdinovi, který nevědomky zabije svého otce a matku pojme za manželku, ozvláštnit. „Z dnešního hlediska je dobré hru znovuobjevovat i mimo freudovskou tradici výkladu,“ svěřil se Frič. A křehké Preissové přisoudil mužskou roli, včetně drsných rekvizit, jako je právě nepěstěný porost tváře. V antických hrách to bylo naopak – muži ztvárňovali i ženské role.

Kdybychom Oidipa inscenovali jako velkou, doslovnou antiku, nebude inscenace aktuální. Vnímám Honzovo »shazování« divadla právě jako cestu k aktualizaci. Nemyslím, že jde proti smyslu Sofokla,“ míní kolega Preissové Pavel Batěk

Pavel Batěk herec (herec, zpěvák, hudebník)
 
(44). Právě on je obsazen do titulní role Oidipa. Jeho matku Iokasté ztvární bývalá hvězda Ordinace Jana Stryková (40). Je sice o čtyři roky mladší než on, zato jako jediná žena v inscenaci nebude mít vousy. Režisérovy záměry a výkony herců mohou diváci zhodnotit už 5. a 6. prosince, kdy jsou premiéry inscenace v historické budově ND. 

Jana Preissová o Vánocích: Nemám ráda komerci, držíme tradice!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.