Příčina smrti Menšíka: Zabil ho zákaz alkoholu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příčina smrti Menšíka: Zabil ho zákaz alkoholu?

Vladimír Menšík byl milovník života, publika a herecký génius.
Vladimír Menšík byl milovník života, publika a herecký génius. (BPŽ/archiv Filmového studia Barrandov)

Zejména v šedesátých letech se proslavil jako »básník filmového plátna«, byl představitelem nové české vlny a jeho filmy bodovaly na festivalech v Cannes i jinde po světě. Minulý týden zemřel režisér Vojtěch Jasný (†93), legenda, světově uznávaný filmař.

Díky snímkům Až přijde kocour (1963) a Všichni dobří rodáci (1968) se dostal do povědomí na Západě a mohl odejít do emigrace. Působil úspěšně v Rakousku, Německu a v 70. letech přesídlil do Spojených států, kde také vyučoval na univerzitách. Pohyboval se kdesi mezi nebem a zemí, viděl prý víc než ostatní. Herce si do filmu vybíral podle horoskopu. Proto třeba nedal roli Jiřině Bohdalové v Rodácích a také ji vzal Jiřímu Sovákovi. „Hvězdy chtěly jinak,“ krčil rameny. Měl ale spirituální nadhled. Přes všechnu bolest, která ho v životě potkala, se jeho filmy vyznačovaly radostnou fantazií, vírou v lepší budoucnost. Byl křehký, poetický, zdánlivě naivní snílek, Jenže když potřeboval, vymámil tele z jalové krávy...

„Když jsem chystal Rodáky, napsal jsem Menšíkovi dopis. Bylo to po Kocourovi, kterého jsme spolu točili. Tam on pil. Hodně pil rum a já mu napsal, aby toho pití nechal, že mám pro něj krásnou roli,“ líčil režisér Jasný před deseti lety. Dopis mu prý po letech vrátila Menšíkova žena, slavný herec si ho moc považoval. On skutečně přestal pít, nepomohla mu protialkoholická léčebna, ale vidina pěkné role a můj nepříjemný dopis,“ usmíval se spokojeně Jasný. Akorát prý přešel na jinou drogu, což se závislým stává. Začal víc kouřit, během natáčení se chlastu ani nedotkl.

„Nahradil chlast cigaretami. Vykouřil jich sto denně. A to ho možná později zabilo,“ se smutkem v hlase přemítal režisér. Tehdy mu šel na ruku i prezident Antonín Novotný. Když halasný početný štáb popouzel vesničany okolo Telče, kde se natáčel Kocour, a lidé si stěžovali, jel to Novotný urovnat osobně! Prezident Československa! Pak chtěli Jasného naverbovat u Státní bezpečnosti, aby donášel, ztropil takovou scénu, že spáchá sebevraždu, protože nemá co ztratit, že to zase žehlil Novotný! „Zaručil se za mě, to je pravda. A mohl jsem dál točit,“ připustil Vojtěch Jasný v jednom z posledních rozhovorů. Skutečně neměl co ztratit. Tatínek odbojář zemřel za okupace v koncentračním táboře, maminka zemřela krátce po válce. Nakonec se mu narodil mrtvý syn a manželka podlehla rakovině. Stihl se podruhé oženit, ale v duši měl nadosmrti prázdno, kompenzoval to filmem.



Autor:  mich

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.