Josef Vinklář (†76): Uměl rozdávat radost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Josef Vinklář (†76): Uměl rozdávat radost

Velký herec, ale i člověk Josef Vinklář už hraje v hereckém nebi.
Velký herec, ale i člověk Josef Vinklář už hraje v hereckém nebi.

PRAHA – Český národ pláče! Legenda českého divadla, filmu a seriálu Josef Vinklář (†76), který v úterý v podvečer skonal na rakovinu plic, se už na prkna nevrátí. K jeho domu lidé přinášejí první růže jako výraz úcty Josefu Vinklářovi jako herci, ale i jako člověku.


Kliknutím zvětšete„Doufám, že se moc netrápil,“ řekla nám jeho bývalá kolegyně Jaroslava Obermaierová. Vzkazy na cestu do nebe však Vinklářovi posílají úplně všichni! „Pepíček uměl rozdávat radost,“ zavzpomínala herečka.

Kliknutím zvětšete„Je to pro mě těžké, přestože jsme poslední dobou nebyli moc v kontaktu. Moje maminka totiž zemřela na tu samou nemoc,“ přiznává herečka Jaroslava Obermaierová, která s Vinklá- řem hrála třeba v seriálech Náves nebo Třicet případů majora Zemana. Nepláče však jenom ona! Jeho druhá manželka Ivanka Devátá, kterou se dvakrát oženil a dvakrát i rozvedl, se uzavřela do sebe a odmítá komunikovat, plačící Iva Janžurová ze sebe nemohla téměř vypravit ani hlásku. „Nezlobte se, ale já prostě nemůžu…“

Kliknutím zvětšeteJosef Vinklář si i přesto, že pravidelně chodil na chemoterapii uměl užívat života! „Chodil pravidelně k nám do Malostranské pivnice, a vždy byl velmi příjemný. Když se dostal do nálady, tak tančil a zpíval, přesto už sem poslední dobou nechodil tak často, jako dřív. Asi za to mohly jeho návštěvy v nemocnici,“ vzpomínají na Vinkláře známí z jeho oblíbené Malostranské pivnice, do které chodil i několikrát do týdne.

Pěknou cestu do nebe však Vinklářovi přejí i jeho kolegové z Nemocnice na kraji města, kde měl herec v těchto dnech natáčet její třetí pokračování. „Stejně jako je doktor Cvach nenahraditelnou součástí Nemocnice na kraji města, pan Vinklář byl nenahraditelným hercem,“ vzpomíná scénáristka nové Nemocnice Lucie Konášová, které se Vinklářova role ze scénáře škrtala velice těžce…

Josef Vinklář (14. 11. 1930, Podlůší – 18. 9. 2007, Praha)

Kliknutím zvětšetePRAHA (vt, mac) – Josef Vinklář začal svou profesionální hereckou dráhu už jako dítě, když vystupoval v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Poté působil rok v Divadle Satiry, aby se v roce 1946 přidal k souboru Divadla Voskovce a Wericha. Do poloviny minulého století ještě stihl účinkovat v roli Cherubína ve Figarově svatbě v angažmá ve Východočeském divadle. V druhé polovině století zasvětil Josef Vinklář svůj život nejdříve Realistickému divadlu, aby od roku 1983 zakotvil jako přední umělec ve Zlaté kapličce. „Možnost hrát v Národním divadle je pro mne jako herce největším uznáním,“ řekl Vinklář před časem. Kliknutím zvětšeteNezapomenutelný však byl i ve filmu! V roce 1946 si zahrál svou první roli Martínka v Nezbedném bakaláři, v dětském filmu Pod Jezevčí skálou ztvárnil lesního dělníka a v Andělské tváři pak Pinauda.

Cestu k našim srdcím však Vinklář našel především skrze televizní seriály! Vždyť kdo by si nepamatoval detektiva Bouše ze seriálu Hříšní lidé města pražského nebo snad dokonce doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města? Vinklář měl u diváků otevřené dveře. V těchto dnech měl natáčet právě třetí pokračování Nemocnice na kraji města. „Od začátku jsme věděli o jeho špatném zdravotním stavu a brali na to ohled. Je složité vysvětlit, v jaké se měl objevit situaci, protože příběh není jednoduchý, mohu jen říci, že měl co do činění s některými novými hrdiny,“ řekla nám se slzami v očích scénáristka nové Nemocnice Lucie Konášová.

Josef Vinklář na tom v posledních letech byl zdravotně velmi špatně, prodělal mozkovou i srdeční příhodu. Osudnou se mu však nakonec stala rakovina plic, které podlehl předevčírem ve věku 76 let.

Největší role Josefa Vinkláře

Divadlo

Figarova svatba (Východočeské divadlo)
Idiot (Realistické divadlo)
Král Lear (Národní divadlo)
Lucerna (Národní divadlo)
Návštěva staré dámy (Divadlo Na Vinohradech)

Filmy

Nezbedný bakalář
Princezna se zlatou hvězdou na čele
Smrt černého krále
Pan Vok odchází
Pod Jezevčí skálou
Anděl s ďáblem v těle
Andělská tvář

Seriály

Hříšní lidé města pražského
Chalupáři
30 případů majora Zemana
Nemocnice na kraji města
Sanitka
Panoptikum města pražského
Malý pitaval z velkého města
Dobrodružství kriminalistiky
Život na zámku
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Náves
Náměstíčko
Hraběnky

Režisér Brabec: O své rakovině vtipkoval

Kliknutím zvětšetePRAHA (efk) – Poslední velká herecká role Josefa Vinkláře (†76) potkala v seriálu Hraběnky, který nyní každé pondělí vysílá Česká televize. Režisér seriálu Jaroslav Brabec (53) pro deník Aha! exkluzivně zavzpomínal, jak poslední role velkého herce vznikala a jak statečně Vinklář přímo na place bojoval se svou strašnou nemocí.

„Jeho role starého truhláře je pro celý příběh Hraběnek dost důležitá. Hlavně krásným vztahem, který si vypěstuje k další postavě, kterou v Hraběnkách hraje Richard Krajčo. Jejich velké přátelství se pak se scénáře přeneslo i do reálného života a Richard měl k panu Vinklářovi opravdu hodně blízko,“ říká Brabec.

Toho s Vinklářem ovšem také pojilo mnohem větší pouto, než pouze vztah režiséra a herce. „Byli jsme sousedé z Kampy, takže jsme se dost často potkávali a chodili jsme se i navštěvovat. Měli jsme k sobě opravdu hodně blízko. Do Hraběnek jsem ho obsadil i proto, že jsem s ním měl skvělou hereckou zkušenost z televizního filmu PF 77, kde doslova herecky exceloval,“ vzpomíná úspěšný režisér.

„Během natáčení Hraběnek, které bylo opravdu dlouhé a náročné, se pan Vinklář snažil, aby na něm jeho nemoc vůbec nebyla znát. Všichni jsme věděli, kolik ho takový hrdinský postoj musí stát sil a jak to musí být strašně těžké. Zvlášť poté, kdy mi o svém špatném zdravotním stavu prozradil všechny podrobnosti. On sám ale bral svou chorobu neuvěřitelně statečně. Dělal si z toho neustále legraci a dokonce chtěl, abychom to s humorem brali i my ostatní,“ dodává Brabec, kterého zpráva o Vinklářově smrti doslova srazila na kolena. „Tři dny před tím jsem mu totiž nechával na záznamníku zprávu, ve které jsem mu přál hodně sil, aby to všechno zvládl. A když mi přišla ta smutná esemeska s oznámením jeho smrti, přiznám se, že jsem na to nebyl vůbec připravený. Dost mě to zasáhlo,“ tichým hlasem uzavírá své vzpomínky poslední Vinklářův režisér.


Autor: VOJTĚCH KRISTEN, SOŇA STEHLÍKOVÁ
Foto ČTK, Česká televize, Foto Aha! – Dalibor Puchta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.