Těžké kovy v dětských výživách: Arsen v rýži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Těžké kovy v dětských výživách: Arsen v rýži!

Nový výzkum nadále potvrzuje rizika!
Nový výzkum nadále potvrzuje rizika! (istock.com)

Úzkostlivé americké matky mají o starost navíc: ať krmí svá miminka čímkoliv, cpou do nich toxické těžké kovy. Velký test zjistil, že v 94 % dětské stravy je olovo a velká většina je také kontaminována dalšími těžkými kovy.

Nový výzkum nadále potvrzuje rizika, jaká tyto běžné kontaminanty znamenají pro miminka, od rakoviny po snížení inteligence,“ varuje studie od HBBF, aliance neziskovek a výzkumníků dětského jídla. „Nelze se jim vyhnout bio jídlem nebo domácími přesnídávkami, těžké kovy jsou přirozeně obsažené v půdě i vodě.“

Velkorysé limity


Badatelé hledali ve 168 různých dětských jídlech olovo, kadmium, rtuť a arsen. Jen devět produktů bylo podle nich »čistých«. Naopak v každém čtvrtém jídle byly těžké kovy všechny čtyři, byť třeba jen stopově! Normy skoro všechny produkty plní, studie však volá po výrazně přísnějších limitech, pokud jde o stravu určenou malým dětem.
Studie uvádí, že strava připravila americké děti do dvou let věku dohromady o 11 milionů bodů IQ. Polovina připadá na pouhých 15 typů jídel a celá pětina na rýži a rýžové výrobky.


Nebezpečná rýže


Rýže totiž arsen obsahuje od přírody, jde ale o množství. Brusel povoluje maximálně 0,1 mg anorganického arsenu v kilogramu dětské výživy, v USA to úřady jen doporučují. Polovina rýžových produktů to překračovala, druhá půlka měla o něco méně.
Dospělý by musel sníst asi dvě porce každý den, aby to mohlo hrát roli (což si obvykle nedá) – jenže u miminek jsou produkty z rýže těmi nejběžnějšími.


Při pěstování a zpracování rýže lze arsen omezit, přesto ho zůstane víc než v jiných obilovinách. Studie proto doporučuje rodičům rýži úplně vynechat a nahradit ji jinými obilovinami.

Jak snížit rizika


Když už rýži, tak bílou, nikoli hnědou. Noc předtím ji namočte a vařte v dostatku vody, kterou pak slijete.


Nedávejte batolatům džusy (hlavně jablečné, hruškové a hroznové), nýbrž vodu.


Nepřehánějte to s mrkví a sladkými brambory, střídejte je s jinými příkrmy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.