Alois Švehlík oslavil 80. narozeniny: Jeho velké přání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Alois Švehlík oslavil 80. narozeniny: Jeho velké přání!

Legendární herec zápasil s rakovinou štítné žlázy.
Legendární herec zápasil s rakovinou štítné žlázy. (Foto Aha! – Martin Hykl, Pavel Machan )

Dvakrát svedl boj se zákeřnou nemocí a je vdečný za to, že žije. Největší dárek pro Aloise Švehlíka, který včera oslavil 80. narozeniny je to, že ráno otevře oči.  

„Je to od vás hezké, že jste si na mě vzpomněli,“ poděkoval svým charismatickým hlasem herec, když mu v předvečer hercova jubilea Aha! gratulovalo. „Co já si přeju? Nepřeju si vůbec nic. Budu ale moc rád, když se ráno probudím. To bude moc prima, když se mi to povede,“ řekl několikrát za sebou dabér Jacka Nicholsona (82). „V mém věku to už nemusí být samo sebou, že se člověk ráno probudí. Také se vzbudit nemusím,“ dovysvětlil. „A jestli se probudím, tak se teprve uvidí, co bude. Jemně to, že pořád žiju, možná oslavím. Jak, to nechám na rodině,“ pravil herec, který má s manželkou Florentinou tři děti, z nichž jen syn David Švehlík (47) jde votcových šlépějích. 

Bál se o hlas

Hrdina seriálu Já, Mattoni nebo filmu Na střeše ví, o čem mluví. Vždyť dvakrát už bojoval s rakovinou štítné žlázy a dvakrát kvůli tomu ležel na operačním sále. Po druhé operaci, když se mu zlá nemoc vrátila po sedmi letech, nemohl téměř mluvit a trnul hrůzou, že přijde o hlas, který ho živí. Alois Švehlík se ale vrátil v plné síle, jen si už vybírá role, při nichž nemusí hlas příliš namáhat. 

Přát si zdraví a probudit se pro Švehlíka rozhodně tedy není žádná otřepaná fráze. A protože mu Pán Bůh stále přeje, chce toho ještě patřičně využít a rozhodně nepřemýšlí o hereckém důchodu. „Čeká mě určitě ještě spousta krásných rolí a já se na ně moc těším,“ komentuje herec s tím, že přes léto nepracuje. „Užívám si přírody a chalupy,“ dodal.

Z průmyslovky na prkna

Alois spolu se svým bratrem Jaroslavem (†43) už odmala tíhnul k divadlu a hrál u Salesiánů. Vystudoval strojní průmyslovku a po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Pokus dostat se na DAMU byl neúspěšný, Švehlík pak bez odborné průpravy nastoupil do Středočeského divadla v Kladně. Postupně prošel oblastními divadly v Mostě, Olomouci a Liberci. Dveře do světa filmových a televizních studií se otevřely teprve poté, co se přestěhoval do Prahy.

 Švehlík řádně zapil premiéru filmu Na střeše: Domů se kymácel ze schodů, museli mu pomáhat!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.