Nový seriál Linka očima skutečných záchranářů: Jak to chodí doopravdy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový seriál Linka očima skutečných záchranářů: Jak to chodí doopravdy

Hasiči, policisté a záchranáři pěkně pospolu? To je možné jen v seriálu!
Hasiči, policisté a záchranáři pěkně pospolu? To je možné jen v seriálu! (Foto FTV Prima)

Nový primácký seriál Linka se snaží divákovi dramaticky představit, co se děje na druhé straně, když někdo zavolá na linku 112. Opravdoví operátoři »stodvanáctky« by se jim ale podle zjištění deníku Aha! nejspíš vysmáli!

Seriál, v němž exceluje Ivana Chýlková (55) coby policistka-operátorka, si napínavě hraje se vzájemnými vztahy na pracovišti a jednotlivými příběhy se snaží (byť trochu naivně) zachytit současné problémy české společnosti, např. domácí násilí. Jenže k tomu, jak to funguje na druhé straně linky 112, má Linka daleko.


Sluchátko berou hasiči
„Integrovaný záchranný systém na lince 112 funguje tak, že se volající dovolá hasičům, kteří v České republice spravují tuto linku. Když operátorka nezvládne pomoci sama, v devadesáti procentech případů přepojí hovor na příslušná operační střediska – policii nebo záchranáře,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Tedy žádná společná kancelář, kde vedle sebe sedí hasiči, záchranáři i policisté a hovory si předávají se zamáváním a pak je přebírají s gestem vztyčeného palce.


Pocta záchranářům
To všechno ale Prima věděla. „Minisérie Linka si klade za cíl jediné – ukázat, že na lince 112 pracují také jen lidé, kteří kromě dalších schopností musí umět přesně rozdělit pracovní a soukromý život,” okomentovala televize Prima uvedení minisérie s tím, že natočit seriál věrohodně a atraktivně pro diváky bylo náročné. Z toho také vychází, že seriálový dispečink neodpovídá složením tomu skutečnému, kde jsou pouze hasiči.
„Byť se jedná o fikci, působí zcela věrohodně až dokumentaristicky,” řekl Aha! za televizi Prima Josef Ducký s tím, že na seriálu samozřejmě spolupracovali také odborní poradci.

Otázky na mrtvého klauna
Když ve druhém dílu seriálu do pekárny vtrhne lupič s maskou klauna, rozbije se mu zbraň z hračkářství a statečná pekařka toho využije. Lupiče »bací« válečkem. Při hovoru jí pak operátor pokládá otázky typu: Jak jste ho zabila? Je skutečně mrtvý? V běžném životě to ale chodí jinak: „Takhle se neptáme, v tuto chvíli by došlo k přepojení na policii,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.



Tísňová linka
112 integrovaný záchranný systém

Národní čísla tísňového volání
150 hasiči
155 záchranka
158  policie

Ostrava má výjimku
Snad jediné místo, kde funguje kancelář, která by byla trochu podobná té seriálové, je v Ostravě. I tam však funguje přepojování spíše díky sofistikovanému softwaru než díky mávání a zdviženým palcům.

Nový seriál Primy Linka: Kratina je záchranář před důchodem!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mwlrttjf@...
25. 6. 2019 • 15:47

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.