Kam se poděl Holzmannův poklad? Šlo o 5 hrnců zlata a stříbra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kam se poděl Holzmannův poklad? Šlo o 5 hrnců zlata a stříbra!

Felix Holzmann se po převratu dotazoval na osud pokladu, ale nikde ani záznam...
Felix Holzmann se po převratu dotazoval na osud pokladu, ale nikde ani záznam... (Foto Aha! – Martin Pekráek, archiv Ireny Pettrichové)

Český komik německé národnosti Felix Holzmann (†81) prožil řadu let v Litoměřicích. A jeho táta tam před příchodem nacistů zakopal u domu hrnce plné zlata a stříbra, které mohly ze známého vtipálka udělat pracháče. Jenže ...

Holzmann senior k sobě nedlouho před smrtí povolal svá dítka Emmu a Felixe. Na zahradě za domem prý před válkou zakopal 5 hrnců se zlatými a stříbrnými mincemi. Po jeho skonu Felix Holzmann navrhl, aby přeci jen zkusili pod třešní kopnout - možná chudák táta přece jen nemluvil z cesty! „Děda fantazíroval. Někdo nás uvidí a udá nás!" ustrašeně zamítla komikův návrh sestra, která byla současně majitelkou pozemku. Na věc s pokladem se tak pomalu zapomnělo...

Jenže za tři roky došlo v rámci výstavby nového sídliště k zabrání části zahrady. A když pak přijely bagry, nastal pořádný šrumec! „My jako děti jsme stáli u příkopu a koukali, jak si berou naše zlato.  Policie všechno odvezla," s hořkostí okomentovala krádež rodinného pokladu Holzmannova dcera Irena Pettrichová v magazínu Reflex. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.